La Batalla de Montesquiu de 1714 torna el proper dissabte 11 de març i incorpora escaramusses al nucli del poble

  • La representació de la Batalla de Montesquiu es farà per quart any consecutiu, amb més escenes teatralitzades, un mercat popular amb artesans més complet i la recreació del setge a l’emblemàtic Castell

VilaWeb
Pep Comeres
03.03.2017 - 08:34
Actualització: 03.03.2017 - 09:34

L’ajuntament de Montesquiu potencia la representació de la Batalla de Montesquiu de 1714, declarada festa d’interès local, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i el Parc del Castell de Montesquiu. La festa, es considera un fet rellevant per la dignitat històrica i la identitat del territori, i un potencial sociocultural turístic i econòmic pel Bisaura. Per tot això la voluntat és d’establir un conveni de col·laboració que la consolidi pels anys venidors.

La principal novetat és la incorporació d’una batalla urbana al nucli del poble amb escaramusses entre els regiments de soldats catalans i borbònics al matí. A la tarda, hi haurà les escenes teatralitzades al castell, inclòs l’afusellament d’un miquelet català, el Taverner de Montesquiu, i la recreació d’un setge d’època al Castell, amb artilleria i cavalleria. Enguany, hi haurà presència de més soldats a cavall, ja que històricament, la batalla, va comptar amb força protagonisme de la cavalleria dirigida pel Marquès de Poal, màxim responsable de l’exèrcit català de l’exterior quan es dirigia cap a Sant Quirze amb la intenció de reclutar gent i atacar Vic. A l’alçada de Montesquiu es va trobar amb 1500 soldats borbònics, i la batalla que durà dos dies tingué molt de mèrit per la part catalana, que acabà escapant cap al Lluçanès. Un centenar de recreadors de diversos grups hi prendran part a partir de les 6 de la tarda. Músics, cavalleria i canons d’època donaran un toc encara més èpic en una jornada històrica pel Bisaura.

Els actes s’iniciaran a les 10 del matí amb el mercat popular, que ha doblat el número de parades d’artesans. Hi haurà plantats els campaments de l’exèrcit català i s’iniciarà una cercavila amb els Geganters de Montesquiu i els miquelets. A la plaça Emili Juncadella es farà una xocolatada popular a ¾ d’11 del matí. A 2/4 de 12 tindrà lloc la nova recreació d’una batalla urbana amb escaramusses entre catalans i borbònics al mateix poble. I a la 1 del migdia arribarà la primera de les escenes teatralitzades sobre la Batalla de Montesquiu, a l’Arxiu Històric Municipal. L’escena ha estat escrita i dirigida pel dramaturg Josep Maria Diéguez, i serà interpretada pels actors, Xevi Villanueva, Arnau Geli, i Ricard Valls.

A les 2 del migdia, arriba el moment del dinar popular amb la companyia dels exèrcits de Catalunya. El preu és de 10€ i els tiquets anticipats es poden adquirir a l’Ajuntament de Montesquiu, Fleca Ca l’Agnès i Llibreria Sant Roc. El dinar es farà a la Plaça Emili Juncadella, a la sala d’actes de l’Ajuntament. A les 4 continuarà el la festa amb la repetició de la primera escena teatralitzada per aquells que no hagin pogut veure-la al matí. I a les 5 de la tarda, es donarà el tret de sortida dels penons i els soldats cap al castell, iniciada per la gent del poble que portaran l’estelada i els penons dels Vigatans. Tan sols arribar al Castell, hi haurà l’espectacular afusellament del Taverner de Montesquiu, i seguidament la darrera de les escenes teatralitzades per actors. Porta per títol “Derrotats però vius encara, 1725”, ha estat escrita i dirigida per l’humanista Txevi Rovira, i comptarà amb la interpretació d’actors de Tona 78 Talia, Pep Castanyer, Josep Maria Font, Ricard Valls i Marina Vilà, que es posaran a la pell dels nobles Descatllar, antics propietaris del castell, el taverner i la tavernera de Montesquiu.

Finalment, a 2/4 de 7 començarà la recreació del setge al castell, amb 6 regiments de soldats, tots amb els seus respectius uniformes d’època. Enguany és un misteri per resoldre si guanyaran els borbònics o els catalans, ja que la direcció artística de l’acte va canviant el guió de la Batalla cada any. A ¼ de 8 del vespre, les 303 torxes per honorar els catalans de l’època s’encendran i la gent podrà dur-les fins a la Plaça Emili Juncadella, on hi haurà les actuacions de cultura popular i els parlaments. Les actuacions dels Falcons de Malla, seran acompanyades pels cants de la Coral Loreley de l’Esquirol, davant del monument del tricentenari. El convidat especial d’aquest any per fer el parlament final és l’editor expert en el 1714, Quim Torra, expresident d’Òmnium Cultural, expresident de Sobirania i Justícia, i exdirector del Born Centre Cultural. A través d’aquest càrrec, va dirigir el procés de museïtzació de les ruïnes que es conserven al sòl de l’antic mercat, que corresponen a la Barcelona de 1716.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem