Josep Martí Valls va parlar dels efectes en la salut de la contaminació atmosfèrica a Osona

VilaWeb
16.11.2015 - 09:57
Actualització: 16.11.2015 - 10:57

Divendres passat el doctor Josep Martí Valls va oferir una conferència en l’espai ETC de Vic sobre els efectes en la salut de la contaminació atmosfèrica a Osona. L’acta l’organitzaven el Grup de Defensa del Ter i l’Associació de Veïns del Remei i varen seguir-lo atentament uns 50 assistents. En una anterior xerrada el professor X. Querol va explicar que la Plana de Vic te unes característiques de relleu que permeten l’arribada i concentració de contaminants en l’aire. En els últims anys hem tingut diferents episodis on s’han sobrepassat els límits marcats per Europa. Aquestes alertes les han propiciat tres contaminants: ozó, benzo-(e)-pirè i les micropartícules.

L’ozó que es concentra en les capes més superficials de l’atmosfera te l’origen en l’activitat humana. A Osona s’acumula provinent de l’Àrea Metropolitana. Els pics son al estiu perquè necessita calor. Segons els doctor Martí els primers símptomes son irritació d’ulls, nas i faringe, disminució del rendiment físic, alteracions pulmonars funcionals i l’augment de la freqüència de crisis d’asma. A llarg termini comporta diferents problemes pulmonars, de les vies aèries i malalties cardiovasculars. El projecte APHEA (estudi de la contaminació atmosfèrica en diverses ciutats europees) va constatar que un increment de 50 μg/m3 en els nivells d’ozó s’associa amb un augment del 4% d’ingressos hospitalaris per MPOC, un 3,5% d’ingressos per asma en majors de 15 anys i un 2,3% en el nombre de defuncions.

Els principals grups de risc són les persones grans, les embarassades, els infants, i la gent amb problemes de salut. La Generalitat disposa d’un correu electrònic que avisa directament de les alarmes per contaminació, vigilancia_ozo.tes@gencat.cat, molt útil per aquests grups de risc.

És difícil saber bé l’impacte únic de l’ozó sobre la salut perquè hi ha molts factors de confusió. S’haurien de realitzar estudis que mirin els efectes de l’ozó independentment d’altres contaminants. És cert que hi han plans de prevenció, però manca una bona implantació per tal de disminuir els nivells dels precursors.

El Benzo-(è)-Pirè te origen en combustions incompletes com ara en la crema de residus, motors de vehicles, incendis, biomassa de mala qualitat… Els efectes sobre la salut del BèP són semblants als de l’ozó amb irritació de les mucoses, ulls, nas i gola. Així com malalties respiratòries, càncer de pulmó i altres càncers com el de bufeta i escrot. El BèP és conegut també per la seva presència en el fum del tabac.

Les micropartícules en suspensió son perilloses per les seves mides. Les menors de 10 micres penetren fins els pulmons i poden arribar a la sang. La seva composició i el seu origen pot ser molt variat. A Osona l’amoníac dels purins actua d’aglomerant de les partícules que hi ha a l’atmosfera i les manté en suspensió.

Com dèiem, el dany depèn tan del tamany com de la composició. Poden atacar al sistema nerviós, cardio-vascular, respiratori, reproductiu, son precursores de càncers en varis òrgans i problemes endocrins.

En general el Dr. Martí va avisar que la qualitat de l’aire es un determinant de la salut cada dia més important. La contaminació ens entra per via respiratòria, digestiva i cutània i no te fronteres. La contaminació del medi és sobretot d’origen antropogènic i com a tal la podem revertir. Peró també va dir que caldrà molta voluntat i força política per fer front a interessos lligats al model social i econòmic actual. De fet, va afirmar, haurem de caminar cap a un altre model social que posi el valor salut en totes les polítiques.

També durant el debat es va animar la gent a participar en el projecte Europeu CAPTOR, en el qual diferents Universitats i entitats ecologistes volen crear una xarxa ciutadana de mesures de l’ozó contaminant. El projecte facilita als grups el material necessari per portar-ho a terme i aprofitarà l’estudi per fer un seguiment més exhaustiu de la contaminació.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem