Vic

Joan Coma: “Una situació injusta es pot transformar en mobilització i suport popular”

  • El Moviment 3003 valorarà en assemblea si continua endavant o si es converteix en un moviment més ampli de defensa de les llibertats

VilaWeb
Pep Comeres
05.04.2017 - 09:40
Actualització: 05.04.2017 - 11:40

El Moviment 3003, un grup de suport al regidor de Capgirem Vic Joan Coma, ha celebrat aquest dimarts davant l’Ajuntament de Vic el que ha qualificat de “molt bona notícia”, després de conèixer que el jutge de l’Audiència Nacional hagi descartat que l’edil hagués comès un delicte de sedició en cridar a la desobediència en un ple municipal. El regidor ha volgut començar la seva intervenció agraint “el suport de tanta i tanta gent” i ha explicat que tot l’any en què ha estat encausat se l’ha pres “com una oportunitat per aprendre que una situació injusta es pot transformar en mobilització i suport popular”. L’edil també ha explicat que durant el seu “periple judicial” ha conegut la “vessant humana de la política”. Sobretot el suport de companys del consistori “amb qui ens les hem fotut molt”, però després en tot moment li han donat suport. A partir d’ara el Moviment 3003 valorarà en la propera assemblea si continuen endavant com grup de suport o si es converteixen en un moviment més ampli de defensa de les llibertats.

El regidor de Capgirem Vic, Joan Coma, ha arribat a la capital osonenca aquest dimarts des de Londres, on estava convidat per l’ANC. A nivell personal, el regidor ha volgut agrair el suport de “tanta i tanta gent” en una situació, la viscuda des que el van començar a investigar per un presumpte delicte de sedició, “un tant inesperada perquè a ningú li agrada estar imputat per l’Audiència Nacional per cap delicte”. Coma ha explicat que un dels aprenentatges que n’extreu és la creació del Moviment 3003, “un moviment transversal, respectuós, no uniformador i que en canvi ha sabut mantenir la unitat dins el col·lectiu divers de l’autodeterminisme”.

L’edil de Capgirem Vic ha assenyalat que si la via del referèndum va endavant això provocarà “repressió estatal a tots nivells”. Per això ha destacat la determinació del Moviment 3003 i l’ha posat com a exemple perquè des del territori es puguin anar teixint moviments similars “per fer front als diferent casos de repressió dels drets i llibertats fonamentals”. Segons Joan Coma, “s’afronten molt millor aquests casos des de la transversalitat, que no pas des de la pròpia organització”.

El regidor de Capgirem ha explicat que des de la CUP van entendre que el seu encausament era “per comprovar com estava el termòmetre de l’autodeterminació”. En veure la resposta de suport transversal, creu que això va tenir algun efecte en el resultat de la resolució que el jutge ha emès. “No és el mateix anar-hi sol que anar a darrera amb un moviment popular”, ha afegit.

Una condemna “molt poc probable”

El diputat de la CUP i advocat de Joan Coma, Benet Salellas, s’ha mostrat molt satisfet que la pena de vuit anys de presó que pesava sobre el seu defensat “hagi quedat descartada” per la pròpia fiscalia. Ara el jutge de l’Audiència Nacional ha enviat el cas al jutjat de Vic, perquè aquest determini si Joan Coma ha comès els delictes de desobediència i prevaricació durant el ple del passat desembre del 2015 en què s’aprovava una moció de suport a la declaració del 9-N i on Coma va utilitzar la coneguda frase “Per fer la truita, cal trencar els ous”.

Però per Salellas, els fets no podran rebre l’etiqueta de prevaricació i desobediència perquè, segons ha explicat, suposaria encausar tots els regidors de l’Ajuntament de Vic que hi van votar a favor i els més de 300 edils d’altres consistoris del país on es van votar mocions similars. Es tracta d’una opció que Salellas no contempla perquè a banda que “materialment seria impossible”, es tractaria d’un “cop d’estat judicial”. “Per tant, la resolució de Madrid no podrà ser més que confirmada pel jutjat de Vic”, i per això ha afegit que “el malson que ens ha tocat viure acaba aquí”.

Salellas ha volgut agrair la conducta “valenta, digna, ferma i de determinació” de Coma durant tot el procés. De fet, pel diputat i advocat “el paper i actitud que han tingut persones com Joan Coma o Montse Venturós, protagonistes involuntaris, són els que ens han portat al lloc on estem avui”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem