23.09.2016 - 07:24
|
Actualització: 23.09.2016 - 09:24
Dins del projecte d’interconnexió de tots els equipament municipals mitjançant fibra òptica, per tal de centralitzar els serveis de telefonia i comunicacions de l’Ajuntament per millorar el servei dels equipaments i aconseguir un important estalvi econòmic, es va decidir tirar endavant una prova pilot de fer passar la fibra òptica per l’interior de les canalitzacions d’aigua, per tal de facilitar-ne el desplegament, fet que a més, creava una infraestructura de cablejat de fibra òptica disponible per a tots els veïns per a poder connectar-se a través de qualsevol operador de telecomunicacions disposat a operar compartint aquesta xarxa de comuns.
Aquest sistema pioner consisteix a posar una petita canalització de PVC flexible per dins de la xarxa general d’aigua i fer passar pel seu interior la fibra òptica. D’aquest sistema de desplegament, fins ara només n’hi ha precedents a Anglaterra i Alemanya, on està perfectament homologat.
L’empresa d’aigües ATCA (subministradora d’aigües a Gurb) amb l’assessorament de tècnics que han implantat aquest sistema a Anglaterra, ha estat l’encarregada de portar a terme el projecte. Un projecte que s’ha realitzat gràcies a sinergies amb l’administració pública, ATCA, la Fundació guifi.net, i l’operador local Goufone. Ha cobert sense demores 16 km de fibra òptica a través de les canonades amb 15 arquetes, per tal de donar servei a la zona nord del poble, que és a on hi ha més granges i habitatges disseminats.
Actualment ja s’ha aconseguit connectar tots els equipaments municipals disgregats pel municipi (Gurb té una extensió de 53Km2 ) i una vintena llarga de cases de pagès ja estan connectades a través de la fibra òptica gràcies a aquest sistema, sense el qual no s’haurien pogut connectar mai o s’haurien hagut d’esperar molts anys en haver de dependre de les prioritats dels operadors privats.
Actualment i cada dia més, les granges, per la tecnologia que utilitzen, i les persones, independentment d’on visquin, necessiten poder estar connectats a la fibra òptica.
Per portar a terme el projecte s’ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona a través del programa de Xarxa que hi ha aportat 100.000 €, la resta s’ha finançat amb recursos propis de l’Ajuntament i de la inversió generada a través de l’explotació de la xarxa de comuns.