Vic

Gloria Viseras: “Jo confiava cegament en el meu entrenador i feia tot el que em deia”

  • Montse Martín ha presentat els resultats d’una investigació que ha liderat des del GREAF per prevenir i detectar la violència i l’abús sexual a l’esport

VilaWeb

Pep Comeres

26.11.2015 - 10:21
Actualització: 26.11.2015 - 11:21

Els investigadors del Grup de Recerca de l’Esport i l’Activitat Física (GREAF) de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) han presentat aquest matí, en un acte a la sala Segimon Serrallonga, els resultats d’un projecte que ha analitzat l’assetjament i l’abús sexual a l’esport. La doctora i professora de la UVic-UCC que ha liderat la recerca, Montse Martín, ha explicat que el seu objectiu era “veure com podíem detectar i prevenir la violència sexual a l’esport” i, per assolir-lo, han posat en marxa la campanya L’esport reacciona. A l’acte també hi ha assistit l’exgimnasta olímpica Gloria Viseras, que va ser víctima d’abusos sexuals per part del seu entrenador quan competia.

Davant un públic format majoritàriament per entrenadors i estudiants del Grau de Ciències de l’Esport i l’Activitat Física (CAFE), Viseras ha fet una crida als professionals i futurs entrenadors a treballar per detectar i denunciar els professionals que no són “bones persones”. L’exgimnasta ha demanat als futurs tècnics que tinguin un “impacte positiu” en els esportistes: “Només obtindreu bons resultats si treballeu en equip amb ells. Abusar-ne per assolir l’èxit és un fracàs en si mateix”.

Viseras també ha recordat que “només els esportistes són amos del seu destí”, i que “ni un pare ni un entrenador se’n poden apropiar”. A través del seu relat, Viseras ha denunciat la vulnerabilitat dels esportistes davant dels entrenadors que apliquen “l’abús de poder, el xantatge emocional o la violació” i ha assegurat que ella vivia “plena de por: jo confiava cegament en ell i feia tot el que em deia”.

“La violència sexual a l’esport existeix, però no la volem veure”
El cas de Viseras ha servit per il·lustrar una problemàtica que, segons Montse Martín, “no volem veure”. La doctora de la UVic-UCC i investigadora del GREAF ha assegurat que a l’esport hi ha violència sexual: segons un estudi, un 23% de les noies i un 13% dels nois que practiquen esport han estat víctimes d’algun tipus d’abús. En paral·lel, un de cada cinc joves en pateix al marge de l’esport. Per combatre aquestes xifres, la investigadora ha instat els professionals a treballar per prevenir la violència sexual. La recerca que ha liderat Martín ha dotat els entrenadors i esportistes de les eines necessàries per detectar casos de violència sexual, “el primer pas per a poder prendre mesures preventives”, en paraules de la investigadora.

Els participants a un dels tallers que s’han organitzat en el marc de la recerca van produir un vídeo que han estrenat avui per sensibilitzar la societat sobre aquesta problemàtica. Sota el títol L’esport reacciona, la peça convida els professionals a actuar per acabar amb els abusos en el context esportiu i pretén ser el tret de sortida d’una campanya que contribueixi a generar consciència a l’entorn d’aquest fenomen. “Es visualitza que encara hi ha ombres a l’esport”, ha resumit Martín.

L’acte s’ha tancat amb una taula rodona que ha comptat amb la participació de l’entrenador del Club Femení Osona, Xevi Barriobero; la responsable del Gabinet de Gènere i Esport Universitari del Consell Català de l’Esport, Blanca Nualart; el professor del grau de CAFE, Albert Juncà; Gloria Viseras i Montse Martín. Barriobero ha recalcat la importància que els clubs es conscienciïn de la problemàtica “abans que apareguin casos de violència sexual” i ha assegurat que sovint és “molt fina la línia” que separa la tasca d’entrenador amb la de tenir una relació massa estreta amb els jugadors o jugadores. Per a Nualart, una bona pràctica és que els clubs redactin codis ètics i de bona conducta i així fer accions de prevenció. Finalment, Martín ha reclamat que siguin les mateixes federacions que redactin els protocols i “trenquin el tabú que hi ha darrere aquestes situacions”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem