22.12.2015 - 13:46
|
Actualització: 22.12.2015 - 14:46
L’Ajuntament de Vic el mes de novembre ja va organitzar unes visites guiades temàtiques entorn als 700 anys del Consell Municipal de Vic i per commemorar aquest aniversari l’Ajuntament de Vic va organitzar dilluns a la tarda a la Sala de la Columna una conferència amb l’objectiu de posar en relleu aquesta etapa històrica de la ciutat de Vic. Sota el títol “En el setè centenari del Consell Municipal de Ciutat”, l’arxiver de l’Ajuntament de Vic i historiador, Francesc de Rocafiguera va fer una ressenya històrica d’aquests 700 anys.
L’acte va ser presidit per la 2a tinenta d’alcalde i regidora de Cultura, Susagna Roura que va ressaltar que des d’aquest passat novembre i coincidint amb aquesta commemoració, l’Ajuntament de Vic ha fet restaurar el document original del privilegi de concessió de consell municipal a la partida reial de la ciutat de Vic de 1315 i l’ha estat exposant al vestíbul de la planta noble juntament amb el “Cerimonial de Consellers” , manuscrit del segle XV on el conseller Antoni Vila va fer reunir les normes de protocol que havien de seguir els consellers de la ciutat de Vic en els actes públics. En aquest sentit la regidora va posar accent en les tres funcions bàsiques dels arxius: “guardar la documentació, tenir-la en ordre per fer possible de trobar-la, i difondre-la, aquesta darrera és la que no s’acostuma a fer gaire i la commemoració d’aquesta efemèride de la història de la ciutat ha estat una avinentesa que s’ha aprofitat per fer difusió d’aquests documents”.
Entre els assistents, la conferència va comptar amb l’assistència de càrrecs electes de l’actual consistori així com també regidors de legislatures passades.
Francesc de Rocafiguera Garcia. Nascut a Vic el 1957. Arxiver de l’Ajuntament de Vic i historiador. Llicenciat en Història Medieval per la facultat de Geografia i Història de la Universitat Barcelona i doctor en història per la mateixa universitat amb la tesi La canònica de Santa Maria de l’Estany: Orígens i primera expansió (1080 – 1157): El seu diplomatari. Paral·lelament a la formació acadèmica va adquirir experiència en el tractament de la documentació i en la investigació històrica a l’Arxiu Episcopal de Vic. Des de 1983 és arxiver de l’Arxiu Municipal de Vic. És autor de la part d’història medieval de Gurb: Un poble arrelat a la terra i de la monografia La parròquia de Sant Julià Sassorba. Com a arxiver de l’arxiu Municipal de Vic ha fet el tractament arxivístic de documentació que va del segle XIV al segle XXI, la qual cosa ha fet possible la publicació del privilegi de fundació de la Universitat Literària de Vic (1599); de les actes del ple de l’Ajuntament de Vic de 1936 a 1939; de Nomenclàtor: Els noms dels carrers de Vic, i d’articles sobre temàtiques diverses com “Efigie y mapa del regadío del llano de Vich y su territorio correspondiente: El projecte del paborde de Palau de regar la plana de Vic amb aigua del Ter”, publicat a la revista Ausa el 2014.