12.06.2017 - 16:14
|
Actualització: 12.06.2017 - 18:14
Lluís Solà va fer una elogi de la llengua durant l’homenatge que li van retre la ciutat i la Universitat amb motiu de la inauguració de la XXII edició de la Universitat d’Estiu, celebrada a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic. L’acte va ser presidit pel primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic, Dr. Josep Arimany, acompanyat pel rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, la regidora d’Ensenyament i Universitats de l’Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich, i del director de la Universitat d’Estiu i vicerector de Relacions Internacionals i Formació Contínua, Joan Masnou.
Solà va afirmar que “cada llengua té moltes llengües” per referir-se a la llengua com una part constituent de la condició humana. “El passat ens parla a través de la llengua i ens transmet paraules plenes de sons, imatges i sabers”, va afirmar. El poeta, pensador i assagista, però també emparaulador, tal com el va definir Francesc Codina en el seu encomi, va acabar el seu parlament instant a “abandonar el relaxament i a ser valents i assenyats per no cedir” en aquest moment polític que viu el país.
El professor de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes, Francesc Codina, va glossar la figura de l’homenatjat fent “un repàs als molts serveis que Lluís Solà ha fet a la cultura, a la ciutat de Vic i al país”. Va afirmar que els dos volums que acaba de publicar Poesia Completa i Llibertat i sentit “el consagren com d’un dels poetes catalans més importants del s. XXI”, del qual va destacar “la radicalitat poètica, la riquesa expressiva i formal i la capacitat de comunicar”.
També va fer referència als seus inicis autodidactes en un context polític i cultural advers, i a les seves inquietuds, que el posaren en contacte amb els grups culturals de Vic, primer, i de Barcelona, després. També va explicar la militància política en la clandestinitat, amb la seva implicació amb l’Assemblea de Catalunya i posteriorment com a regidor el primer ajuntament democràtic, afirmant que “mai no va instrumentalitzar la cultura amb finalitats ideològiques”. Codina va acabar la seva intervenció dient que “el millor reconeixement que li podem fer és llegint-lo”.
La XXII edició de la Universitat d’Estiu
Moments abans el vicerector de Relacions Internacionals i Formació Contínua, Joan Masnou, va presentar la XXII edició de la Universitat d’Estiu, organitzada des de la UVic-UCC amb la col·laboració d’una setantena d’institucions de diversos àmbits i que s’allargarà fins al 28 de juliol. Seran prop de dos mesos d’intensa activitat acadèmica i cultural a la Catalunya Central, amb propostes al Vallès i al Barcelonès. Masnou va destacar els quatre pilars que sostenen la Universitat d’Estiu i que són l’oferta acadèmica i cultural, la territorialitat, la col·laboració institucional i la internacionalització, amb l’objectiu d’arribar al 15% dels estudiants internacionals. Masnou va concloure que “és a través de la qualitat que podem mantenir vigent la Universitat d’Estiu”.
La regidora d’Ensenyament i Universitats de Manresa, Mercè Rosich, va posar èmfasi en la formació que ofereix la Universitat d’Estiu “que permet a les persones trobar nous espais per continuar-se formant”. Per la seva banda, el rector Jordi Montaña va recordar que la Universitat d’Estiu “és el primera activitat conjunta que hem portat a terme Vic i Manresa” i va afirmar que “la Universitat només troba el seu sentit si acosta la formació a la ciutadania”.
Josep Arimany va cloure l’acte posant èmfasi en la bona entesa entre Osona i Bages, que a més d’organitzar conjuntament la Universitat d’Estiu ha permès aconseguir la fita de poder començar el grau de Medicina el curs vinent. “Les complicitats que s’han teixit en aquest projecte donen fortalesa a la Universitat”, va concloure.