Vic

ERC i Capgirem Vic engeguen una campanya a favor de la municipalització de la gestió del Teatre l’Atlàntida

  • Les formacions denuncien la poca voluntat de l'equip de govern per obrir un procés participatiu vinculant perquè la ciutadania hi digui la seva

VilaWeb

Pep Comeres

26.05.2016 - 07:54
Actualització: 26.05.2016 - 09:54

ERC SOM Vic i Capgirem Vic acaben d’engegar una campanya a favor de la municipalització de la gestió del Teatre l’Atlàntida. Actualment és la fundació privada l’Atlàntida qui gestiona l’Escola de Música, el Conservatori i el Centre d’Arts Escèniques d’Osona i les dues formacions voldrien que la gestió passés a mans d’un Organisme Autònom sense ànim de lucre controlat per l’Ajuntament. Les raons que esgrimeixen són moltes i van des d’una millor transparència en els comptes, la garantia de l’accés universal a la cultura o l’afavoriment de la diversitat d’expressions artístiques. La regidora de Capgirem, Sara Blázquez, ha criticat els “entrebancs” que està posant l’equip de govern en tot el procés participatiu que finalment s’ha obert i que s’allargarà fins el 12 de juny. Però tot i això han fet una crida a la participació i demanen el vot afirmatiu per l’opció de gestió pública.

Sota el lema ‘L’Atlàntida de tothom. Per una gestió pública de la cultura’, ERC SOM Vic i Capgirem Vic acaben de llançar una campanya que té per objectiu fomentar la participació de la ciutadania en el procés participatiu que ha obert l’Ajuntament per conèixer l’opinió sobre el model de gestió que s’haurà d’implantar a l’ens a partir del juliol del 2017, un cop acabi la pròrroga de l’encomana de gestió a la fundació privada l’Atlàntida.

El regidor d’ERC, Josep Lluís Garcia, ha assenyalat que les dues formacions aposten clarament per l’opció de crear un Organisme Autònom sense ànim de lucre que deixi enrere la gestió privada que es va encomanar a la fundació l’Atlàntida des del naixement del teatre, l’any 2009.

Segons expliquen en un manifest que han fet públic aquest dimecres, l’Atlàntida ha generat una triple paradoxa. En primer lloc es tracta d’una activitat històricament vinculada a la iniciativa pública que ara és gestionada per mans privades. En segon terme, l’Atlàntida és un dels equipaments més complets de la ciutat de Vic, però no dóna facilitats perquè les entitats socials i culturals de la ciutat en facin ús de forma habitual i continuada. I per últim, també es destaca que una part important dels vigatans no hi poden accedir per qüestions econòmiques, fonamentalment a causa del preu de les entrades. La regidora de Capgirem, Sara Blázquez, ha afegit que la gestió privada també afecta a la programació, fent-la més “elitista”.

Entre els avantatges que s’han destacat d’una gestió pública enfront de la privada es dóna que ara amb la fundació l’Atlàntida es fa difícil controlar la despesa, per la manca de transparència, tant pel que fa als comptes i despeses de la Fundació, com als sous del seu personal directiu. Amb una gestió pública, han assegurat, aquesta informació estarà garantida.

D’altra banda, com que la fundació privada està obligada a generar beneficis, per això cal aplicar un recàrrec en el preu de es entrades. En canvi, l’Organisme Autònom cobrarà estrictament la taxa que estipula l’Ajuntament. D’aquesta manera, s’assegura un preu menor de compra de les entrades. Per últim, també s’ha destacat que la gestió pública facilitarà l’ús de les instal·lacions al teixit cultural i a la comunitat educativa de la ciutat.

La campanya també denuncia que l’equip de govern farà totes les actuacions legalment necessàries per garantir que no quedi vinculat involuntàriament a un model de gestió que no hagi estat lliurement decidit per la ciutadania en el procés participatiu. En aquest sentit, Blázquez ha lamentat “la voluntat 0” per part del govern municipal d’encetar aquest procés.

La regidora de Capgirem també ha denunciat la campanya interna que s’ha engegat dient als treballadors que amb un model públic perdran els seus llocs de treball. “Cap lloc de treball perilla”, ha assegurat Blázquez. De fet, després del pas a un organisme públic els contractes dels 118 treballadors es subrogarien, tot i que no de manera indefinida i en un període indeterminat sí que haurien d’aprovar una oposició pública per mantenir la feina. A més, segons els seus càlculs, 91 persones passarien a cobrar més, majoritàriament el professorat, i 21 persones passarien a cobrar menys, majoritàriament de la direcció.

Tant ERC com Capgirem Vic han animat a la ciutadania a informar-se, assistint a les jornades informatives que ha programat l’Ajuntament on consultors extern exposaran els avantatges i inconvenients dels dos models proposats. De fet, els informes que han elaborat aquests experts es poden consultar al web municipal. La participació ciutadana, a diferència d’altres ocasions on s’hi s’ha facilitat un accés telemàtic, només es podrà dur a terme de manera presencial a l’Oficina de Turisme i a l’Oficina del Remei. Aquest extrem també ha estat molt criticat per les dues formacions polítiques que ho veuen com un “entrebanc” més de l’equip de govern al lliure exercici del dret d’opinar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem