07.06.2016 - 08:55
|
Actualització: 07.06.2016 - 10:55
La Diputació de Barcelona ha enllestit el projecte de restauració de la casa del metge de la colònia industrial de Borgonyà, a Sant Vicenç de Torelló. El projecte va ser lliurat divendres pel diputat d’Urbanisme i Habitatge, Josep Ramon Mut, a l’alcalde, Èric Sabina, en un acte celebrat a l’Ajuntament de Sant Vicenç de Torelló.
El projecte, dirigit pel servei de Patrimoni Arquitectònic Local i amb un cost de 17.545 euros, assumit per la Diputació de Barcelona, contempla les actuacions a portar a terme per la restauració de la casa del metge, uns dels edificis de més valor patrimonial del nucli industrial. El conjunt el formen dos xalets, ambdós de planta rectangular, amb la coberta a quatre vessants, de planta baixa i sotacobert. Es traca d’uns edificis amb estructura de casa colonial victoriana encara que també utilitzen els materials de les cases nobles de la comarca de la mateixa època, i que van servir com a consultori mèdic i residència del metge.
D’acord amb l’Estudi de programació redactat per la Diputació de Barcelona al 2014, la casa del metge de la colònia Borgonyà, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2013, es el lloc idoni, per la seva situació, com espai d’acollida i interpretació i que pot incorporar-se als espais visitables com antic consultori mèdic de la colònia.
La colònia industrial de Borgonyà es va fundar l’any 1895, quan l’empresa escocesa Coats hi va instal·lar una fàbrica de filats aprofitant l’aigua del Ter i les bones comunicacions per ferrocarril que el lloc tenia. La fàbrica va estar en servei durant més de cent anys, fins a principis del segle XXI en que van cessar la seva activitat. Això, però, no va suposar la fi de la colònia, que s’ha consolidat com un nucli en el que hi viuen 450 habitants, i amb les antigues naus de la fàbrica ocupades amb noves activitats econòmiques.
Borgonyà és un dels millors exemples de les colònies industrials catalanes que es van construir a la llera dels rius Llobregat i Ter i una de les joies del patrimoni industrial català. Des de l’any 2006 es porten a terme visites de grups organitzats. El recorregut exterior per la colònia es complementa amb diferents espais visitables, com el teatre casino, la sala de calderes de la fàbrica, un habitatge obrer o l’antiga casa bressol.