Vic · Osona

Els esplais encaren el repte de la diversitat

  • Aquest any, l’Escola d’Esplac ha tingut com a temàtica central la diversitat

VilaWeb
Pep Comeres
13.03.2017 - 10:14
Actualització: 13.03.2017 - 11:14

Més de 100 monitors i monitores d’esplais i altres persones del món educatiu i associatiu han participat el cap de setmana de l’11 i 12 de març en l’Escola d’Esplac, un espai formatiu organitzat per Esplac en què s’han realitzat diferents ponències, taules rodones, tallers i debats al voltant de la diversitat i la inclusió. El tema va ser escollit pels participants.

Per abordar un tema tan ampli com aquest, les jornades s’han vertebrat al voltant de tres eixos: la diversitat funcional, sexoafectiva i de gènere i sociocultural. Els diferents tallers i taules rodones anaven encaminats a compartir diferents experiències i debatre per poder facilitar que els esplais esdevinguin espais d’inclusió.

Les ponències i experiències han estat l’oportunitat per a les participants de conèixer diferents projectes que treballen sobre diversitat des de diversos terrenys. Així, han participat a les jornades l’associació LGTB d’Osona Tal Com Som, el projecte feminista Ulleres per Esquerrans, la professora Meri Torras, el Projecte Santi, per la visibilitat de persones amb diversitat funcional, o l’Institut Diversitas, entre d’altres.

Els dos moments més importants del cap de setmana han estat les ponències d’obertura i tancament de l’Escola. La primera ha estat a càrrec de l’antropòleg i pedagog Edgar Iglesias, especialista en educació intercultural. Iglesias ha donat eines als esplais per a què esdevinguin espais més inclusius i ha destacat el seu potencial educatiu. “Els esplais tenen molta llibertat a l’hora d’experimentar i utilitzar eines diverses per fer front a la diversitat sociocultural, i això els dóna un poder enorme”, afirma l’antropòleg.

El tancament de l’Escola d’Esplac ha estat a càrrec de Fatiha El Mouali, economista, tècnica d’acollida i activista d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme. El Mouali ha destacat l’estigma i la islamofòbia normalitzada que reben les persones musulmanes i ha remarcat que, entre la població jove, aquest estigma és perillós. “Rebre aquest tracte genera ràbia i odi entre adolescents i joves, i és un dels motius del fracàs escolar. Cal incidir molt en l’educació per trencar prejudicis”, destaca El Mouali.

L’Escola d’Esplac, que enguany arriba a la cinquena edició, s’ha consolidat aquest any. “A més de ser un èxit de participació, les jornades han servit per generar eines i recursosper treballar la inclusió i la diversitat”, afirma Dani Costa,membre de l’Equip de Coordinació de l’entitat. “El repte que tenim passa per teixir xarxes amb altres entitats i potenciar el treball comunitari per fer dels esplais espais d’inclusió”, afegeix.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem