Els directors territorials es presenten als alcaldes d’Osona

  • En una sessió extraordinària del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de la comarca

VilaWeb
10.03.2016 - 11:56
Actualització: 10.03.2016 - 12:56

El Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de la comarca d’Osona (CAO) es va reunir en sessió extraordinària dimecres en una sessió que va ser bàsicament informativa. En la sessió es va presentar la modificació del Reglament del CAO per modificar l’apartat on s’estableix el caràcter i periodicitat de les reunions, que a partir d’ara passaran a ser el segon dimecres de l’últim mes de cada trimestre natural en lloc del primer, modificació causada per la coincidència amb el ple de la ciutat de Vic i que en paraules del president Àlex Garrido s’ha considerat que s’ha de facilitar que la capital de la comarca hi pugui ser present.

Així mateix es va presentar i lliurar als alcaldes presents un esborrany del Programa d’Actuació Comarcal, 2015-2019. El president del Consell Joan Roca va comentar que és l’inici de la tramitació que finalitzarà amb l’aprovació pel Ple comarcal del mes de juny d’un document que deixa constància del full de ruta de l’ens pels propers anys marcant les prioritats en què es vol continuar treballant, la portada d’aigua en baixa, la gestió de deixalles, la promoció turística al territori i els passos necessaris cap a la gestió d’expedients i la gestió d’energies en edificis públics, així com continuar amb l’aplicació de la transparència en l’administració.

A banda dels punts de l’ordre del dia, hi va haver diferents intervencions de caire informatiu molt interessants pels municipis, en una sessió en la que hi van assistir 35 dels 50 alcaldes/esses de la comarca.

Així, l’Observatori Socioeconòmic d’Osona, va intervenir la directora general de Qualitat Ambiental per presentar un estudi de la qualitat de l’aire a la comarca i finalment es van presentar els directors territorials dels departaments de la Generalitat a la Catalunya Central, acompanyats de la delegada del Govern.

Joan Turró, Núria Macià i Sandra Álamo van presentar l’Observatori Socioeconòmic d’Osona de Creacció, l’Agència de Desenvolupament Econòmic de la comarca, com una eina de monitorització de la realitat comarcal que aporta coneixement per a la presa de decisions i l’impuls de projectes.

Igualment es va presentar el 2n informe de competitivitat de la comarca d’Osona que aprofundeix en diversos aspectes com ara la indústria, l’agricultura i les tendències del consumidor, entre d’altres. L’informe ofereix indicadors econòmics, per exemple que el PIB a la comarca creix per sobre de la mitjana a Catalunya atès el creixement de la indústria i del sector serveis i en canvi cauen l’agricultura i la construcció. O que l’atur és manté inferior a la mitjana del país i també que la taxa d’estrangeria baixa i per contra augmenta el nombre d’osonencs que marxen a treballar fora. Un document molt interessant que es pot consultar a www.observatorisocioeconomicosona.cat

Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental va intervenir a la sessió per presentar un estudi de la qualitat de l’aire, la seva incidència al territori i les accions que es fan des de la direcció general en aquest aspecte.

La directora va detallar els principals contaminants que afecten la comarca, com afecten els ciutadans i els factors que afavoreixen la seva presència; el principal dels quals és l’ozó troposfèric (O3) en què l’any passat en 82 hores va superar el llindar de contaminació. Des del Departament es fan constantment campanyes de vigilància i s’informa per diferents mitjans si es detecten irregularitats, donant consells pràctics sobretot per a la població de risc.

Un altre contaminant és el Benzo(a)pirè (BaP), contaminant que apareix en major incidència en mesos freds i que a la comarca només a Manlleu es va superar el llindar l’any 2013. La seva incidència s’associa a un consum elevat de biomassa.

També les partícules PM10, partícules en suspensió, contaminant que ha disminuït els darrers 5 anys. I finalment els òxids de nitrogen, precursors de l’ozó i que es formen a Barcelona i a causa de la marinada són transportats a la comarca.

L’alcalde d’Olost i l’alcaldessa de Santa Eugènia de Berga van intervenir per esposar els casos de males olors, en el cas de la planta de Santa Creu de Jutglar i del macroescorxador a Santa Eugènia de Berga, demanant ambdós rigorositat en les exigències a les empreses i els controls adients.

La darrera intervenció va anar a càrrec de la delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Laura Vilagrà, que va assistir a la reunió acompanyada dels directors/ores territorials dels departaments, els quals es van presentar i van explicar breument en què consisteix la seva feina i les tasques que són competència de les direccions territorials, considerant tots ells que presentar-se als edils és una mostra de proximitat i de posar cara a qui són els millors interlocutors entre l’administració local i el Govern.

En la intervenció prèvia a la presentació dels directors territorials, Vilagrà va explicar breument les funcions de la delegació territorial, funcions sobretot de coordinació de les activitats dels serveis als territoris i d’informació sobre l’acció de govern, deixant molt clar que la seva voluntat és la de trepitjar territori per conèixer la realitat de la Catalunya Central així com va destacar la seva proximitat al món local que va dir conèixer bé pel seu passat d’alcaldessa.

A causa de la sessió sobre emergència social al Parlament de Catalunya, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, no va poder assistir al CAO com en primera instància s’havia anunciat, deixant aquesta visita pendent per a una propera ocasió.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem