08.09.2016 - 07:31
|
Actualització: 08.09.2016 - 09:31
A l’abril d’aquest any es va decidir territorialitzar per barris les propostes que es voten als pressupostos participatius. D’aquesta manera, la ciutat va quedar dividida en tres zones que corresponen a les colles de la Festa Major: la colla del Merma, la Vella i el Nen. En un sorteig públic, es va decidir que enguany es començaria per la zona del Merma i serien els habitants dels barris que engloba els que podrien decidir on es destinen els 140.000 euros de la partida dedicada als pressupostos participatius. En futures convocatòries futures serà el torn pels habitants dels barris de la Vella i el Nen. Aquest dimecres, el regidor de Participació Ciutadana, Toni Serrat, ha valorat molt positivament la iniciativa de dividir la ciutat en colles perquè ha permès que es pogués arribar “a molta gent que normalment no participa en aquestes convocatòries”. Serrat ha explicat davant la premsa que en aquesta ocasió es portaran a votació un total de catorze propostes d’àmbits tan diferents com urbanisme, mobilitat, civisme o esport.
Les catorze propostes ciutadanes que se sotmetran a votació van des dels 3.000 euros, per la col·locació d’una font d’aigua potable al parc de Josep Maria Sert, fins als 135.000, per l’adequació de la vorera de la carretera de Roda. També hi ha projectes que contemplen la instal·lació de parcs infantils a Sant Llàtzer, l’adequació del bosc del Puig dels Jueus o la instauració d’una gran campanya publicitària que aposti pel civisme a la ciutat. El regidor de Participació Ciutadana, Toni Serrat, ha explicat que si la proposta guanyadora no s’emporta tot el pressupost, el romanent es destinarà a una altra proposta en funció de la quantitat que quedi.
El procés d’elaboració de les propostes ha durat des del mes de maig fina a la primera quinzena de juny, en què els veïns i veïnes de la zona del Merma van presentar les seves propostes tant a les sessions presencials setmanals que es van organitzar a Can Pau Raba com per internet a través del web www. decidim.vic.cat. Segons Serrat, directament hi van participar un grup d’unes 30 persones.
Pel que fa a les propostes, se’n van presentar un total de 36. Després d’una valoració tècnica i econòmica dels projectes, 22 propostes es van retirar. Les raons són o bé perquè feien referència a bens i serveis que no són competència municipal, perquè estaven valorades en més de 140.000 euros o bé perquè ja es contemplaven en el pressupost municipal.
La tècnica de Pressupostos Participatius, Laia Vilademunt, ha explicat que podran votar els ciutadans de la zona del Merma de més de 16 anys. El vot es podrà emetre de manera telemàtica, a través de la pàgina web del consistori, o de manera presencial, en els llocs habilitats a l’exposició itinerant que anirà recorrent diferents punts dels barris. El vot serà confidencial, però no anònim per poder comprovar que els ciutadans que voten són realment de la zona del Merma.
El període de votació comença el proper 12 de setembre i s’allargarà fins el 26 de setembre. Es podran seleccionar fins a un màxim de tres propostes i els resultats es faran públics a finals de setembre. La proposta guanyadora es començarà a executar abans d’acabar l’any.
El regidor ha dit que les propostes que quedin descartades també serviran com a propostes de treball per a l’equip de govern. Tot i això, segons Serrat, “la línia de pressupostos participatius ha d’anar creixent”. Però “n’hem d’aprendre nosaltres a gestionar-ho i també la ciutadania”.