31.03.2017 - 07:54
|
Actualització: 31.03.2017 - 09:54
La línia iniciada l’any passat dins el Festival BBVA de Música Religiosa de Vic per unir la música amb els conceptes de proximitat, país, pedagogia i diversitat es mantindrà en l’edició d’enguany. El director artístic, Quim Térmens, ha explicat a l’ACN que la voluntat és apropar a la societat una de les seves grans riqueses: la cultura. De fet, la idea del director amb la programació que ha elaborat és que a la llarga “qualsevol tipus d’acció cultural sigui un fet de consum habitual entre els ciutadans”. El concert inaugural anirà a càrrec de l’Orquestra Barroca Catalana que interpretarà ‘Sons de passió i glòria’ i que tindrà lloc dissabte dia 8 a dos quarts de nou del vespre a l’Església la Pietat de Vic. Enguany el festival, que s’allargarà fins al dia 15, col·laborarà amb dos concerts que es faran a Manlleu i a Granollers.
El director artístic del Festival de Música Religiosa de Vic, Quim Térmens, ha explicat que si com a societat s’entén el consum cultural com a part de la riquesa i experiència humanes, cal “apropar-la” a les persones. És per això que des del festival es vol facilitar l’accessibilitat econòmica als concerts amb preus populars de les entrades que van dels cinc als deu euros, les accions de carrer com a suport en la difusió i la proximitat, el fet de facilitar la presència dels joves i l’aproximació de l’artista vers el públic en acabar els concerts.
Térmens també ha destacat que els concerts seran interpretats bàsicament per formacions del país, per donar-los suport i oferir-los espais on mostrar el seu treball. D’altra banda, la voluntat del festival també és fer pedagogia, i en aquest sentit cada concert es presentarà de manera breu i propera amb la pretensió d’ajudar a entendre i gaudir del fet musical de cada concert.
L’endemà del concert inaugural protagonitzat per l’Orquestra Barroca Catalana, serà el torn a Sant Pere de Casserres del concert de la Coral Sant Jordi, amb una proposta que porta per títol ‘Rejoice in the lamb’. Dilluns dia 10, a l’Església Sant Domènec de Vic, la Coral Mixta d’Igualada, la Coral Canigó i OCT 48 portaran a escena ‘Rèquiem de Gounod’. Dimarts 11, l’Església de l’Escorial acollirà el concert ‘Violons’, mentre que dimecres 12 el Maig Quartet Masculí farà un concert a la capella de la Pietat de Vic sota el nom de ‘Sacralitat i natura’. Dijous dia 13, la Pietat acollirà el concert de les The Sey Sisters, i es clouran les propostes dissabte dia 15 amb les caramelles pels carrers de Vic de la mà de la Confraria del Roser de Sant Julià de Vilatorta.
A més, el festival vigatà també col·laborarà amb el concert de Maria del Mar Bonet, ’50 anys d’escenaris’, que es farà a l’Església de Santa Maria el 7 d’abril a dos quarts de deu del vespre, i també amb el concert de Cor de Cambra de Granollers, que es farà a l’Església de Sant Esteve de la capital vallesana.
Com a novetats, enguany el festival ha plantejat dues conferències, una que s’ha dut a terme aquest dijous amb una reflexió de Jordi Domènech durant la presentació del festival a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic, i una altra a càrrec d’Oriol López sobre La Passió segons Sant Mateu que es farà el 14 d’abril a les 8 del vespre a la capella de La Pietat.
Una altra de les vessants del nou format del Festival de Música Religiosa que es va iniciar l’any passat és que no se centra exclusivament en la cultura cristiana, sinó que la programació dels concerts ofereix visions espirituals i religioses de diferents tipus. Segons el director, “qualsevol música, encara que no sigui una peça que tracta un tema religiós, pot arribar a despertar facetes espirituals de l’ésser humà”. “Al final el missatge global que volem donar és que la música està a prop de l’esperit humà”, ha afegit.
Ja serà la segona edició en què els concerts no se celebraran a l’Atlàntida i els espais escollits són el campanar de la Catedral de Vic, l’Església de la Pietat, l’Església Sant Domènec, l’Església de l’Escola l’Escorial o els carrers del barri antic. Dins la programació es manté el concert a Sant Pere de Casserres.
El festival s’organitza des de la Comissió de Cultura de les Parròquies de la Pietat, el Carme i Sant Domènec, la Fundació Antiga Caixa Manlleu, BBVA CX i l’Ajuntament de Vic.