10.05.2016 - 10:51
|
Actualització: 10.05.2016 - 12:51
El Fòrum de Debats organitza per a aquest divendres, 13 de maig, una conferència amb el títol de “El TTIP, un tractat contra la democràcia i la sobirania dels pobles” que anirà a càrrec de Francisco Navarro, doctor en Economia per la Universitat Autònoma de Barcelona i membre del Seminari d’Economia Crítica TAIFA. La conferència tindrà lloc a l’Auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, Rambla Hospital, 11, de Vic, començarà a les 8 del vespre i, com és habitual, anirà seguida de col·loqui.
Entre els economistes, institucions i mitjans de comunicació continua dominant la tesi formulada en el segle XVIII per Adam Smith que el lliure comerç i el creixement continu del mercat és positiu i beneficia tothom. Així que els tractats de lliure comerç han anat proliferant des dels anys 50 del segle XX fins arribar als anomenats tractats de darrera generació, entre els quals destaca el Tractat Transatlàntic sobre Comerç i Inversions entre la Unió Europea i els Estats Units d’Amèrica (en les seves sigles en anglès, TTIP). Els defensors del TTIP exhibeixen presumptes avantatges en matèria de creixement econòmic global o d’ocupació. Per als detractors, l’harmonització d’estàndards socials, laborals, ecològics o sanitaris comportarà greus perills: a pimes, petites explotacions agràries o denomacions d’origen, així com la generalització del “fracking” i la pèrdua de drets ciutadans i de sobirania de pobles i estats. El TTIP, segons aquests analistes, amb un procés negociador especialment opac, representaria, si s’aprova, l’atac més virulent contra aquests drets aconseguits amb tantes lluites i esforços. Tot això serà objecte d’explicació i valoració en aquesta sessió del Fòrum de Debats.
La conferència anirà a càrrec de Francisco Navarro, professor de Política Econòmica i de Sector Públic a la Universitat Autònoma de Barcelona i doctor en l’especialitat d’Economia Ecològica i Ambiental amb la tesi titulada Modelos multisectoriales input-output en el estudio de los impactos ambientales: una aplicación a la economía catalana, així com articles acadèmics sobre el sistema agroalimentari català i, en anglès, sobre el paper de la Unió Europea sobre l’evolució de la crisi en l’economia espanyola. Ha col·laborat amb mitjans d’informació com “l’Accent”, “la Directa” i Ràdio Terra. És membre de l’Associació d’Economia Ecològica espanyola i del Seminari d’Economia Crítica Taifa.