Vic

El Suprem confirma l’anul·lació del POUM de Vic i rebutja els recursos presentats per l’Ajuntament i la Generalitat

  • La sentència ratifica que hi ha defectes formals en el procediment i que hi ha un "risc greu d'inundació" en una zona edificable

VilaWeb

Pep Comeres

15.09.2016 - 06:24
Actualització: 15.09.2016 - 08:24

El Tribunal Suprem (TS) ha confirmat l’anul·lació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Vic, que es va aprovar per unanimitat el desembre de 2010. El TS rebutja així els recursos de cassació interposats per l’Ajuntament de Vic i la Generalitat. La sentència, igual com ja ho va fer el TSJC, detecta defectes formals en la tramitació del POUM, ja que considera que es van efectuar unes “modificacions substancials” després de l’aprovació inicial del document, que “justificaven un segon tràmit d’informació pública”. A més, també detecta que en el sector que ocupava l’antiga fàbrica Genís Antel, el POUM va preveure poder edificar en un terreny amb “risc greu d’inundació”. L’empresa que va comprar el terreny, Life Promomed Vic SL, és qui va interposar la demanda pels perjudicis econòmics que podia suposar.

L’Ajuntament de Vic i la Generalitat de Catalunya van interposar el mes de març de 2015 un recurs de cassació en contra de la sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que anul·lava el POUM de Vic. Aquesta sentència venia motivada per un recurs interposat per l’empresa Life Promoved, que demanava la impugnació dels acords de la Comissió d’Urbanisme de la Catalunya Central del 19 de juliol i 21 de desembre de 2010, corresponents a l’aprovació definitiva del POUM de Vic. El Suprem considera que no pot prosperar cap de les al·legacions presentades pel consistori vigatà i la Generalitat i imposa a les dues parts les costes processals que s’hagin derivat del recurs.

L’empresa Life Promomed Vic SL, propietària del sector de Genís Antel –on antigament hi havia hagut una fàbrica del sector de les pells-, va decidir presentar un contenciós-administratiu contra el POUM en considerar que es tractava d’un àmbit inundable i que les mesures proposades pel document urbanístic no resolien aquesta condició.

Alguns dels arguments que esgrimeix la sentència per declarar nul el POUM és que hi ha “defectes formals” en el seu procediment. Segons recull la sentencia, després de l’aprovació inicial del POUM per part de l’Ajuntament, el document va incorporar “modificacions substancials”, que requerien d’un nou tràmit d’exposició pública, fet que no es va produir. A més, també fa referència als terrenys inundables del sector Genís Antel. El POUM contemplava destinar una tercera part d’aquest espai –de 35.000 metres quadrats- a usos residencials i poder-hi construir 369 habitatges.

Davant de la sentència del TSJC, l’Ajuntament de Vic ja va engegar a principis d’aquest any la maquinària per elaborar un nou POUM. De fet, aquest estiu s’ha dut a terme la campanya de participació ciutadana, en la qual s’han repartit més de 19.000 enquestes entre els veïns i s’han convocat diferents taules de debat per conèixer quina és l’opinió dels vigatans sobre com ha de ser el planejament de la ciutat en els propers anys.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem