Vic · Osona

El sector agroalimentari es reivindica amb més tallers de ‘La Casa de Pagès’ al Mercat del Ram

  • La mostra crea un nou premi per reconèixer l'explotació ramadera més sostenible de la comarca i recupera una mostra de turisme que s'ubica al Passeig

VilaWeb

Pep Comeres

08.04.2017 - 09:46
Actualització: 08.04.2017 - 11:46

Donar de menjar a les gallines, elaborar mandonguilles, o aprendre sobre el malbaratament alimentari. Aquestes són algunes de les activitats que es poden realitzar als tallers familiars de ‘La Casa de Pagès’, una proposta que va néixer l’any passat des del propi sector i que enguany s’ha ampliat fins a ocupar la meitat del recinte firal El Sucre. El gerent de Fires i Mercats, Bernat Vilarasau, ha explicat que l’objectiu és posar en valor el sector agroalimentari i explicar de manera pràctica les tasques que desenvolupa amb nocions que van des de l’origen dels aliments fins a la seva arribada a la taula. Entre les novetats del mercat que ha començat aquest divendres i s’allargarà fins diumenge destaca el nou premi per reconèixer l’explotació ramadera més sostenible de la comarca i la recuperació d’una mostra de turisme que s’ubica al Passeig. Entre més d’un centenar d’activitats, el Mercat del Ram també acull les tradicionals mostres de maquinària agrícola o les exposicions de bestiar boví i porcí.

Una de les apostes més destacades de l’edició d’enguany del Mercat del Ram és l’ampliació de ‘La Casa de Pagès’, que després de l’èxit de l’any passat ha decidit fer un salt endavant i recórrer tots els estaments de la cadena alimentària, des de l’origen dels aliments fins al mercat, proposant una reflexió sobre el malbaratament alimentari. El gerent de Fires i Mercats, Bernat Vilarasau, ha explicat que el sector veia la necessitat d’aprofitar el Mercat del Ram per convertir-lo en un “aparador” i explicar com funciona el sector ramader i agroalimentari de la comarca. A més, Vilarasau ha explicat que també s’aprofita per plantejar els reptes del propi sector i hi ha activitats que tracten la qüestió de les dejeccions ramaderes o la salut animal, per exemple.

Per això han pres com a fil conductor una casa de pagès tradicional catalana i han anat buscant les equivalències amb la indústria agroalimentària actual, “per crear el vincle del que avui en dia fa el sector ramader i agroalimentari i connectar-lo amb el que tradicionalment es té entès”.

‘La Casa de Pagès’ consta de diverses estances com l’obrador, el camp i l’hort, el graner, la cabanya, l’estable i el mercat. També hi ha una àrea amb representació de les diferents escoles agràries catalanes. A l’obrador s’hi fan tallers d’elaborats càrnics com la botifarra o les pilotilles i de làctics, com la mantega. Al camp i l’hort els visitants poden fer tallers d’horticultura i activitats sobre els conreus de la Plana de Vic. Al graner, entre d’altres, s’explica com s’elaboren els diferents tipus de pinso destinats al bestiar. A la cabanya, que antigament era l’espai on es guardaven les eines, per exemple s’ensenya com es carda la llana. L’estable compta amb una petita mostra de diferents animals de granja com una truja, garrins, una vedella, una ovella i aviram. Aquí també s’aborda el tema de les dejeccions ramaderes i quin és el seu cicle. Finalment, al mercat és on convergeixen tots els productes i es proposa una reflexió sobre el malbaratament dels aliments.

Gastronomia i Turisme a la Rambla del Passeig

Les altres dues grans novetats se situen a la Rambla del Passeig. D’una banda, el visitant es troba amb l’Espai Terra i Cuina, una fira de productes de proximitat amb una quarantena d’expositors, i una carpa gastronòmica on es pot esmorzar i dinar. També destaca com a novetat la mostra ‘Cinquanta Cerveses Catalanes a Vic’, on es podran degustar 50 de les millors cerveses elaborades arreu del territori amb una important presència de les cerveses osonenques. També s’ofereixen masterclass de vermuts, aperitius i cerveses, tastos guiats de formatges i cervesa i un gastromusical amb la participació del cantant Matthew Mcdaid. Durant el cap de setmana es rostirà un porc ‘in situ’ per recuperar la festa de la matança del porc i després el públic el podrà degustar.

A l’altra meitat del Passeig hi ha instal·lada la Mostra de Turisme, una àrea destinada a Osona on s’hi podrà trobar informació de Vic i dels municipis amb més encant de la comarca, del patrimoni històric, de museus i monuments, d’espais naturals, llocs on poder practicar senderisme o de les fires i els mercats que s’organitzen al llarg de l’any.

Ramaderia i tradició
La ramaderia segueix sent l’element central del Mercat del Ram, amb concursos i exhibicions que se celebren al Recinte Firal El Sucre. És el cas del 13è Concurs Nacional de Vaca Bruna del Pirineu, el 35è Concurs de Canals Porcines i el primer Concurs de Vedells i Braves de Raça Frisona AFO. Com a novetat, destaca la creació del Premi Especial Osona, que reconeixerà aquest dissabte l’explotació ramadera més sostenible i energèticament més eficient de la comarca.

Desenes d’activitats durant tot el cap de setmana

A banda, com ja és habitual, la fira acull la mostra de maquinària agrícola, horticultura, jardineria, energies renovables i els automòbils. Les demostracions eqüestres s’ubiquen com sempre a la zona esportiva municipal. Una vintena d’hípiques d’Osona participen de les activitats programades. Com a novetat, a banda dels concursos, raids i demostracions, enguany hi ha la demostració de l’aprofitament dels cavalls en el medi natural com a substituts de la maquinària.

Pel que fa als expositors, el nombre ha disminuït en una quarantena respecte les edicions anteriors donat que la fira del Làctium, dedicada als formatges, se celebrarà de manera independent els propers 13 i 14 de maig. El pressupost total del mercat es manté en els 250.000 euros.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem