El secretari d’Habitatge i Millora Urbana intervé en la sessió del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses d’Osona

  • Incrementa significativament el nombre de famílies que sol·liciten prestació social per fer front al pagament del lloguer.

VilaWeb
10.06.2016 - 09:51
Actualització: 10.06.2016 - 11:51

El secretari d’Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, va participar en la sessió ordinària del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses d’Osona (CAO) celebrada el 8 de juny, en una sessió en què inicialment estava anunciat que presidiria la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge i que el debat dels pressupostos al Parlament de Catalunya va impedir finalment desplaçar-se a la comarca.

Carles Sala va explicar les polítiques en habitatge que actualment es duen a terme des del Departament, polítiques que es concreten en 5 normes amb rang de llei, una de les quals és la Llei 24/2015, del 29 de juliol, de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, recorreguda davant el Tribunal Constitucional. Actualment s’està en la fase final de debat per aplicar el contingut d’una ILP en el qual es busca aconseguir ampli consens per tramitar aquesta iniciativa via lectura única.

Sala va dir que s’ha confeccionat un registre que inclou 46.000 habitatges buits al qual hi poden accedir els ajuntaments i que els pot ser molt útil de cara a implementar polítiques municipals d’habitatge. Així mateix va parlar de la Mesa d’emergències que actua a nivell de Catalunya per solucionar o pal·liar necessitats urgents; va dir que el parc d’habitatges de la Generalitat consta de 14.200 habitatges als quals els ajuntaments poden tramitar lloguers en un sistema de copagament, el 60% el paga Generalitat i el 40% restant l’Ajuntament (si l’usuari en pot aportar una part, repercuteix en el percentatge municipal).

Entre les mesures per combatre situacions d’emergència va exposar una mesura antiespeculativa per adquirir habitatge buit; es tracta del sistema de tanteig/retracte, mitjançant el qual es pot adquirir un habitatge en possessió d’una entitat bancària al preu que sortiria a subhasta.

Finalment Sala va donar dades de la comarca d’Osona sobre les famílies que reben prestacions socials: en forma de lloguer just, d’urgència especial per a pagar l’habitatge o que s’acullen als ajuts per pagament del lloguer del parc públic de la Generalitat: 1061 l’any 2014 i 1512 l’any 2015. Igualment hi ha prestacions a fons perdut en casos de situacions conjunturals derivades de serveis socials en què la prestació arriba a 3.000 euros, o prestacions per desnonats en què hi ha ajuts de fins a 600 euros a fons perdut.

Després de la intervenció del secretari d’Habitatge es va passar a desenvolupar els punts de l’odre del dia.

Informe sobre el Programa d’Actuació Comarcal (PAC)

Joan Roca, president comarcal, va explicar a grans trets el que és el Programa d’Actuació Comarcal, pla de govern o full de ruta de les actuacions previstes durant el mandat. Ja en la darrera sessió del CAO es va explicar que en aquell moment s’iniciava la tramitació d’un document que s’aprovarà en la sessió del Ple comarcal del proper 29 de juny.

Roca va comentar breument les prioritats del mandat per cada una de les 3 grans àrees estratègiques del Consell Comarcal, projectes i accions que es portaran a terme paral·lelament als serveis ordinaris del Consell.

Actuacions que es concreten en el PAC:

Àrea d’Atenció a les persones. Pla estratègic de l’FP, desplegament del projecte Enxaneta, Garantia Juvenil, desenvolupament del Clúster de l’Esport, desenvolupament d’una agenda cultural comarcal, increment de les polítiques de pobresa i inclusió social, coordinació i homogeneïtzació de la cartera de serveis socials i nou enfocament del servei de mediació.

Àrea de Medi Ambient: Prestar servei d’aigua en baixa, estendre el servei i gestió de les deixalleries, assumir plenes competències en matèria de sanejament, potenciar la Taula per la gestió sostenible de la ramaderia, confecció i implementació dels DUPROCIM (Document únic de protecció civil municipal), generalitzar el sistema de control remot de calefaccions i enllumenat i, finalment, l’estudi i implementació, si s’escau, d’una Oficina Tècnica Comarcal.

Àrea de Promoció econòmica, Comunicació i TIC. Col·laboració amb els projectes liderats per Creacció, potenciar l’Observatori Socioeconòmic d’Osona, execució del projecte Osona territori camper, creació de la Fira del Turisme d’Osona, participació en les meses d’emergència, intermediació hipotecària, implementació del gestor d’expedients al Consell Comarcal i als ajuntaments i desplegament i coordinació de fibra òptica.

Presentació del Clúster de l’esport

El clúster de l’esport és una iniciativa de Consell Comarcal d’Osona, Creacció i Osona Turisme que ja es va presentar públicament a finals del mes de maig i faltava explicar-ho als alcaldes i alcaldesses de la comarca.

Es tracta d’un projecte transversal de les àrees d’Esports, Turisme i Promoció econòmica que va néixer d’una prova pilot impulsada per la Diputació de Barcelona anomenada “Esport i feina”. En aquell projecte ja es van realitzar diverses accions encaminades a crear ocupació en el sector de l’esport.

Els objectius principals del clúster, com es van encarregar d’explicar tècnics de turisme i d’esports del CCO, són mapejar la indústria de l’esport a la comarca, realitzar actuacions per a la millora de la competitivitat, alinear els agents esportius del territori per a una futura col·laboració i establir sinèrgies per generar activitat econòmica. Un aspecte important a tenir en compte és que no solament es pretén treballar amb el sector públic sinó implicar-hi el sector privat.

Informació sobre el Servei de Mediació

La mediació en conflictes és un servei que ja es presta des del Consell Comarcal al qual es vol donar un nou enfocament.

L’objectiu del servei és facilitar acords per millorar o solucionar situacions conflictives; es tracta d’una alternativa a la via judicial per evitar l’enquistament o la cronificació de conflictes. És important remarcar que és un servei personal i voluntari, eficient, ràpid i flexible i sempre és la solució menys costosa.

Hi ha diverses tipologies de conflictes en què es pot intervenir: veïnals (sorolls, males olors, límits, normes de convivències…); familiars (conflictes intergeneracionals i/o entre iguals…); escolars (assetjament, bullying).

Excepte Vic i Manlleu que tenen servei propi, els serveis socials i els ajuntaments de la comarca poden derivar els casos detectats o dels quals tinguin coneixement al Consell Comarcal. A partir del mes de setembre, també escoles i instituts de la comarca podran derivar casos o situacions en les quals el servei pugui ser d’utilitat. Finalment es va informar als alcaldes que si es dóna el cas, es demanarà un espai per reunir-se al propi ajuntament i si convé un horari flexible, sempre en atenció a l’usuari.

La sessió va ser la primera en què va assistir la nova interventora del Consell Comarcal d’Osona, Isabel Vilà Centrich.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem