15.07.2016 - 08:03
|
Actualització: 15.07.2016 - 10:03
La 34a edició del Festival Internacional de Música de Cantonigròs ha arrencat aquest dijous amb la participació d’una trentena de grups corals i de dansa de 20 països diferents com el Nepal, Polònia, la Xina, Lituània o Montenegro, que s’estrena per primer cop al festival. El concert del Quartet Mèlt ha estat l’encarregat d’inaugurar el certamen al Teatre l’Atlàntida de Vic. Els catalans han estat precedits per un grup de cant coral d’Eslovènia ‘APZ Tone Tomsic Ljubljana’ i el grup de danses d’Irlanda del Nord, que ha aconseguit arrencar llargs aplaudiments i una gran ovació per part del públic. El director del festival, Josep Maria Busquets, ha destacat que la presència del Quartet Mèlt els interessava molt “perquè antigament a Catalunya els quartets eren motor i matriu de les corals que s’estaven formant, i ho volem destacar perquè serveixi d’estímul per animar més persones a participar de la música coral”. El festival s’allargarà fins diumenge amb desenes d’actuacions que principalment s’ubiquen a l’Atlàntida, però que també recorreran diferents racons de la ciutat de Vic.
La 34a edició del Festival Internacional de Música de Cantonigròs ha donat el tret de sortida aquest dijous amb el concert inaugural a càrrec del Quartet Mèlt, guanyadors de la tercera edició del concurs ‘Oh Happy Day’ de TV3. El director del festival, Josep Maria Busquets, ha explicat que per cinquè any consecutiu, l’Atlàntida de Vic acull els participants del Festival Internacional de Música de Cantonigròs, que en aquesta edició suma més d’un miler de participants repartits en una trentena d’agrupacions corals i dansa popular de països tan diversos com el Nepal, la Xina o Montenegro.
Pel que fa a la programació habitual del festival, aquest any s’ha decidit que per a la competició dels cors mixtos, aquests interpretin de manera obligatòria ‘Ave Maria’, una obra de la polifonia religiosa dels segles XVI i XVII, escrita per Tomás Luís de Victoria (1548-1611). Quant a la competició de cors infantils, l’obra obligatòria serà ‘Pasayan Xexenak’, del compositor basc Tomás Garbizu Salaberria (1901-1989). Finalment, a la competició de veus femenines s’ha escollit com a obra obligatòria ‘Llegenda’, una composició d’Àngel Colomer que recentment ha estat editada i recuperada pel patrimoni musical català.
Busquets ha explicat que les obres obligatòries en català són per donar a conèixer la llengua i la identitat pròpia del país a tots els participants que arriben de fora. Des dels seus inicis, “el festival de Cantoni sempre ha fet la tasca de divulgar la imatge del nostre país i la seva cultura”, ha subratllat Busquets. Però també cap a l’exterior, “perquè llavors quan aquests grups viatgen arreu del món, en les seves actuacions incorporen les cançons catalanes que han après aquí”.
“Els grups algunes vegades ens demanen aclariments sobre les lletres perquè no coneixen la llengua”, però des de l’organització se’ls facilita la tasca. Aquest és el cas del cor de noies de Xina Shanghai Hezhisheng Choir. La seva directora ha explicat a l’ACN, amb l’ajuda d’una intèrpret, que van haver de demanar a l’organització que els enviés la cançó “per trossos”. Amb la cançó fragmentada, després elles ho van anotar tot en xinès, “lletra per lletra”, i s’ho van gravar. “A casa, mentre cuinàvem, a tot arreu, les integrants del grup s’ho escoltaven per anar-se familiaritzant amb la lletra”, ha explicat. Tot i que l’experiència els ha semblat gratificant, “la lletra era molt difícil”. Malgrat l’adversitat, però, la directora ha subratllat que encara que no coneguessin la llengua catalana, “la música no té fronteres”. Es tracta de la primera vegada que aquest jove grup de només tres anys de vida de noies amants de la música participa al festival. El repertori que han escollit “és molt representatiu de la Xina”.
La llengua també ha portat algun maldecap a la guia Mònica Gavarró. La jove ha explicat que enguany ha tingut sort perquè el grup del Nepal a qui acompanya parla “un bon anglès”. L’any passat, però, no va tenir tanta fortuna perquè es va haver d’encarregar d’un grup xinès que no parlava gota d’anglès. La guia, però, ho va solucionar com va poder fent-se servir dels gestos i també de dibuixos. “Sempre t’acabes fent entendre”, ha assenyalat Gavarró. La figura del guia és molt important dins el festival perquè es tracta de la persona que actua d’enllaç entre el grup, l’organització i les famílies d’acollida. El guia ha de tenir cura que tothom arribi puntual a les funcions i ajudar en la comunicació amb les famílies que acullen els participants a casa seva.
Cent anys del naixement d’Àngel Colomer i 125 anys de l’Orfeó Català
L’edició d’aquest any va dedicada a Àngel Colomer, un dels fundadors del festival de Cantonigròs, juntament amb Josep Maria Busquets, i que enguany es compleix el centenari del seu naixement. Colomer va ser director artístic del festival des de la seva fundació, l’any 1983, fins que va morir l’any 2001. Per a retre-li homenatge, el festival ha decidit que en la competició de veus femenines l’obra obligatòria sigui una de les seves composicions, ‘Llegenda’, una obra que mai ha estat estrenada davant el públic.
D’altra banda, la 34a edició del certamen també commemora el 125è aniversari de l’Orfeó Català. Segons Busquets, l’Orfeó “va promoure i dur a terme, amb el suport popular de l’època, la construcció del Palau de la Música Catalana”. Per ell, l’Orfeó és la “referència” per a totes les agrupacions de cant coral. Per celebrar aquesta efemèride, la imatge que identifica el Festival Internacional de Música de Cantonigròs d’enguany reprodueix un dels fragments que coronen l’edifici del Palau de la Música de Domènech i Muntaner i que representa un cor amb els seus cantaires.
La importància del voluntariat
Enguany hi ha uns 400 voluntaris que fan que el Festival Internacional de Música de Cantonigròs tiri endavant. De fet, Busquets ha recordat que aquesta és una de les peculiaritats del festival i ha explicat que molts dels participants s’allotgen en famílies de municipis d’Osona i de comarques veïnes.
L’Off Festival omplirà de música i dansa els carrers de Vic
Fins diumenge, els carrers de Vic, a banda de l’escenari principal de l’Atlàntida, també s’ompliran de música i danses d’arreu del món amb motiu de la programació de l’Off Festival. Les actuacions tindran lloc en hospitals o residències de persones que no tenen ocasió de participar en directe a les diferents actuacions oficials del festival.
Aquest és el cinquè any consecutiu que la ciutat de Vic acull el festival de Cantonigròs, després que l’organització decidís abandonar Cantonigròs, un petit poble d’Osona, per qüestions logístiques i de qualitat.