31.05.2017 - 08:10
|
Actualització: 31.05.2017 - 10:10
La Diputació de Barcelona va aconseguir formalitzar la inserció de 611 persones en situació de risc durant la primera edició del projecte ‘Ocupació a la Indústria Local’, del 2015 al 2016. La iniciativa, que compta amb una injecció econòmica de 2 MEUR, pretén enfortir el model de la indústria local i generar llocs de treball de qualitat per a persones que es troben en situació d’atur. La diputada delegada de Promoció Econòmica i Ocupació, Sònia Recasens, ha explicat que es tracta d’un projecte “molt important” que serveix per conèixer la demanda de treballadors d’un sector determinat i, a partir d’aquí, es fa la formació necessària a les persones aturades perquè puguin aspirar a ocupar aquests llocs de treball. En aquesta edició, hi han participat un total de 797 empreses i el 21% dels contractes que s’han fet són d’una durada superior als sis mesos. Pel que fa al perfil majoritari, gran part de les insercions són homes amb més de 45 anys.
L’objectiu del projecte ‘Ocupació a la Indústria Local’ és promoure la contractació de persones en situació d’atur que presenten especials dificultats d’inserció. Es fa a partir d’itineraris personalitzats de millora de l’ocupabilitat d’acord amb les necessitats del teixit empresarial industrial. D’aquesta manera, s’assoleix un doble objectiu: d’una banda, enfortir la col·laboració publicoprivada i, de l’altra, generar llocs de treball per als col·lectius més impactats per l’atur.
A la primera edició del projecte, dotada amb un pressupost de 2 MEUR, han participat 1.386 persones, de les quals un total de 611 han aconseguit un contracte laboral, una dada que representa una taxa d’inserció del 45%. Del total d’insercions -725 contractes-, un 21% es tracten de contractes laborals amb una durada superior als sis mesos. Tot i que el nombre de contractes temporals encara és dominant, destaca l’augment de la durada dels contractes en empreses participants en el projecte.
La inserció laboral en les dones, un repte
Pel que fa al perfil de les persones participants en la primera convocatòria del projecte, hi ha una major presència d’homes (62%) que de dones (38%). Hi domina un perfil d’estudis bàsic i mitjà en homes, mentre que les dones presenten una distribució per nivell d’estudis més homogènia.
Pel que fa a l’edat, en les dones predomina una edat d’entre 30 i 45 anys, mentre que en homes el principal gruix es troba en edats que superen els 45 anys. Recasens ha explicat que, per endavant, el projecte encara té el repte d’aconseguir una millor inserció de les dones, ja que el sector predominant continua sent el masculí.
La comarca d’Osona, exemplar
El fet que la comarca d’Osona sigui un territori amb un fort sector metal·lúrgic ha fet que la comarca sigui un dels territoris amb més èxit del programa. A la comarca s’han creat quatre subprogrames per tal de fomentar l’ocupabilitat de joves, dones i aturats de llarga durada en el sector industrial de la comarca.
Durant la primera edició del programa, hi ha participat un total de 18 alumnes de Cicles Formatius de Grau Mitjà, amb una taxa de continuïtat de gairebé el 90%. D’altra banda, la ‘Formació experimental’ ha aconseguit crear fins a 33 insercions, mentre que el subprograma ‘Estimular la contractació’ ha permès la inserció de 18 persones més.
La Farga, una de les empreses participants
Pel que fa a les particularitats de les empreses participants, destaca la forta presència de les micro i petites empreses, que conjuntament representen el 77% del total de corporacions que han participat al projecte.
L’empresa La Farga, que fabrica i comercialitza semielaborats de coure, és una de les empreses d’Osona que participa al projecte. El director de Persones i Organització de La Farga, Dani Pérez, ha explicat que la seva participació al projecte els ha servit per “desmuntar falses creences com és el cas que el sector públic i el privat no parlen el mateix idioma respecte el treball o com que les persones que porten una llarga durada d’atur no es poden tornar a inserir”. De moment, l’empresa osonenca ha inserit set persones del total de 13 que van acabar el curs, però Pérez ha avançat que es podrien incorporar més persones. Segons ha explicat, se’ls ha fet un contracte de prova que, si compleixen, passarà a ser de llarga durada. En la majoria dels casos, són persones amb coneixements d’electromecànica. “És un perfil que ens costa molt trobar”, ha explicat Pérez.