07.04.2016 - 09:56
|
Actualització: 07.04.2016 - 11:56
El ple de Vic ha aprovat aquest dimecres a la tarda una declaració de suport al regidor de Capgirem Vic, Joan Coma, investigat per sedició per l’Audiència Nacional, i també a tots els investigats pel 9-N. La declaració ha rebut el suport de la majoria de grups al consistori, i només la regidora d’Unió s’ha abstingut i el regidor de Plataforma Vigatana hi ha votat en contra. Durant la seva intervenció, Joan Coma, ha agraït amb emoció les mostres de suport i ha aprofitat per refermar-se en les seves paraules, “sense por, malgrat algú vulgui coartar la nostra llibertat política”. Una vintena d’antics regidors dels consistori, presents al ple, també ha volgut donar a Coma el seu suport. Un cop aprovada la moció, la sala s’ha desfet en un llarg aplaudiment pel regidor.
El regidor de Capgirem Vic, Joan Coma, ha començat la seva intervenció al ple donant les gràcies pel suport que ha rebut aquests dies i també en especial al suport dels regidors presents al ple, els actuals i els antics. Segons Coma, això ha demostra que la seva imputació no ha estat simplement d’un atac a l’independentisme, sinó sobretot a la democràcia i a la obligació que assumeixen els càrrecs electes de defensar a les institucions aquelles idees per les quals se’ls ha fet confiança. El seu, ha assegurat, només és “el primer cas a nivell municipal dels molts que possiblement vindran”, i ha recordat que hi ha 280 ajuntaments que van donar suport a la moció aprovada al Parlament.
Al ple, Coma s’ha reafirmat en el suport a la declaració del 9-N a la qual ja van votar a favor el passat desembre: “Avui, ara i aquí ens hi reafirmem, sense por, malgrat hi hagi qui vulgui coartar la nostra llibertat política”.
El regidor cupaire ha assenyalat que en la situació en la que es troba “és evident que necessito la solidaritat de quanta més gent millor”. “No em fa res dir-ho, ni molt menys demanar aquesta ajuda”, ha puntualitzat. Tanmateix, Coma ha afegit que ningú ha d’esperar que aquesta necessitat de suport i solidaritat “limiti” la seva llibertat d’expressió, “aquest seria precisament l’objectiu de l’Audiència Nacional”.
Per últim, Joan Coma ha demanat a la ciutat i a les institucions que respectin, les comparteixin o no, qualsevol decisió “pacífica” que pugui prendre en relació a la seva situació. “Sempre he estat un ferm defensor al dret a desobeir, i com a tal entenc que no es pot imposar ni es pot dificultar, simplement cal respectar i donar suport a la decisió que qualsevol persona prengui en cas de ser imputada per qualsevol causa política per minoritària o hegemònica que aquesta sigui”, ha explicat. El regidor ha tancat la seva intervenció amb un lema esperançador: “Sense por, ens en sortirem”.
Suport dels grups municipals
L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha posat de relleu que el país està vivint uns moments en què hi ha “una gran persecució als ajuntaments, ens locals i càrrecs electes”. Segons la batllessa, amb la declaració s’ha volgut reafirmar un “clam” a la democràcia i a la llibertat d’expressió. Per la seva banda, el portaveu d’ERC, Joan Ballana, ha assenyalat que l’exercici de la política local comporta “sacrificis”, però cal arribar “fins a les últimes conseqüències”. I per això ha reafirmat el seu suport “fins al final” “al company Joan” i a tots aquells que són investigats pel 9-N.
El regidor de Vic per a Tots, Arnau Martí, ha deixat palesa la seva sorpresa pel fet que les paraules que es diuen al consistori “hagin estat escrutini d’un fiscal espanyol”. Martí ha desitjat a Joan Coma que es pugui alliberar aviat d’aquest “trasbals personal”, i ha reiterat la seva posició per no acceptar que es criminalitzin les declaracions d’un regidor del consistori. El regidor de Reagrupament, Josep Ramon Soldevila, ha qualificat la investigació de Coma i les que puguin venir com a “caça de bruixes”. El regidor del PSC (a l’equip de govern amb Convergècia), Benjamí Dòniga, també ha mostrat el ple suport a Coma i ha apel·lat a la llibertat d’expressió i ha dit que aquesta no es pot limitar.
La regidora d’Unió, Carme Bover, ha optat per l’abstenció (Unió ja es va abstenir quan es va votar la moció de suport al text del Parlament). La regidora ha mostrat el seu rebuig a les imputacions i ha defensat que “no és cap delicte expressar les pròpies opinions”. Pel regidor de Plataforma Vigatana, Josep Angalda, ja va ser una “bogeria” que s’aprovés la moció en el seu moment. De fet, ell va demanar que es retirés la moció i va ser qui la va filtrar a la Guardia Civil, que posteriorment va posar el text aprovat en coneixement de l’Audiència Nacional.
Els regidors que han passat pel consistori també donen suport a Coma
Tots els partits del consistori, a excepció de Plataforma Vigatana, havien convocat al ple els regidors electes que en algun moment de la història de la democràcia havien ocupat cadira al ple per donar suport a Joan Coma. Entre ells, s’ha pogut veure a Quim Soler o Laia Jurado, de la CUP; Carles Furriols, Joan López o Gràcia Ferrer, d’ERC; Xavier Tornafoch, d’ICV, regidors del PSC i independents.