Vic · Osona

El Patronat d’Estudis Osonencs obre un nou cicle de conferències sobre biodiversitat a Osona

  • Tractarà de treure conclusions sobre l’aparició, l’aïllament i l’extinció d’espècies a partir de tres casos: el tritó del Montseny, el prototherium ausetanum i l’espirea crenada

VilaWeb

Pep Comeres

31.05.2016 - 08:39
Actualització: 31.05.2016 - 10:39

El Patronat d’Estudis Osonencs obre un nou cicle de conferències sobre biodiversitat, en aquesta ocasió dedicat al fenomen de la biologia evolutiva. Sota el títol «Aparició i extinció d’espècies: tres lliçons de biologia evolutiva a Osona» el cicle es proposa de tractar tres casos propers, osonencs, a partir dels quals és possible entendre com s’origina la biodiversitat i com apareixen, s’aïllen i s’extingeixen les espècies. Les xerrades aniran a càrrec de tres reconeguts especialistes.

La primera de les conferències, amb el títol «Evolució, biologia i conservació del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi)» tindrà lloc aquest divendres 3 de juny i anirà a càrrec de Salvador Carranza, de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC – Universitat Pompeu Fabra). El tritó del Montseny es troba només en petits rierols de la capçalera del massís i està en perill crític d’extinció.

La setmana següent, el divendres dia 10, Jordi Balaguer, col·laborador de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont tractarà del «Prototherium ausetanum, un nou sireni de l’Osona tropical», espècie ja extinta que coneixem gràcies al registre fòssil i que va viure a la zona fa uns 40 milions d’anys.

Per últim, el dijous 16 de juny es tancarà el cicle amb la conferència d’Albert Palou (Grup de Recerca BETA de la UVic – UCC), qui tractà d’una planta de la família de les rosàcies que ha esdevingut un subespècie endèmica de la Península, l’esperia crenada, la qual té una de les poques poblacions al Collsacabra.

El cicle, organitzat pel Patronat d’Estudis Osonencs, compta amb la col·laboració del Grup de Naturalistes d’Osona – Institució Catalana d’Història Natural, de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, i del Centre Tecnològic en Biodiversitat, Ecologia i Tecnologia i Gestió Ambiental i Alimentària.

Les conferències tenen una vocació divulgativa, i són gratuïtes i obertes a tothom. Tindran lloc a 2/4 de 8 del vespre al Temple Romà de Vic, seu del Patronat d’Estudis Osonencs.

El cicle d’enguany dóna continuïtat als celebrats els cursos anteriors: «Biodiversitat i globalització»: la natura en un món global» (2015), que va tractar del fenomen de les “espècies invasores”, i «El retorn dels grans carnívors a Catalunya: l’ós i el llop» (2014).

Podeu veure el programa del cicle aquí.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem