10.06.2016 - 10:03
|
Actualització: 10.06.2016 - 12:03
El Patronat d’Estudis Osonencs va obrir la setmana passada un nou cicle de conferències sobre biodiversitat. Sota el títol «Aparició i extinció d’espècies: tres lliçons de biologia evolutiva a Osona» el cicle es proposa de tractar tres casos propers, osonencs, a partir dels quals és possible entendre com s’origina la biodiversitat i com apareixen i s’extingeixen les espècies.
La setmana passada Salvador Carranza, de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC – Universitat Pompeu Fabra), ens va parlar del tritó del Montseny. Aquesta espècie és la joia de la fauna catalana perquè en tot el món, es troba només en petits rierols de la capçalera del massís del Montseny. El Dr. Carranza va explicar com va aparèixer aquesta espècie i com els estudis genètics que el seu equip ha realitzat els últims anys serviran per guiar les accions de conservació de l’espècie.
Aquesta setmana és el torn de la Paleontologia. Jordi Balaguer, col·laborador de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont tractarà del «Prototherium ausetanum, un nou sireni de l’Osona tropical». Aquesta espècie era un mamífer marí que coneixem gràcies al registre fòssil i que va viure a la Plana de Vic fa uns 40 milions d’anys.
Per últim, el dijous 16 de juny es tancarà el cicle amb la conferència d’Albert Palou (Grup de Recerca BETA de la UVic – UCC), qui tractà d’una planta de la família de les rosàcies que ha esdevingut una subespècie endèmica de la Península, l’esperia crenada, la qual té una de les poques poblacions al Collsacabra.
El cicle, organitzat pel Patronat d’Estudis Osonencs, compta amb la col·laboració del Grup de Naturalistes d’Osona – Institució Catalana d’Història Natural, de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, i del Centre Tecnològic en Biodiversitat, Ecologia i Tecnologia i Gestió Ambiental i Alimentària.