El parc del Montseny opta a la renovació del reconeixement europeu de turisme sostenible

VilaWeb
16.12.2015 - 23:50
Actualització: 17.12.2015 - 00:50

Durant tot l’any 2015, el Parc Natural del Montseny ha estat treballant conjuntament amb els actors locals (ajuntaments, consells comarcals, empresaris turístics, associacions, etc.) en la renovació de l’estratègia i el Pla d’acció de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) per al període 2016-2020.

La Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) és un reconeixement d’abast europeu, gestionat per la Federació Europarc, que assegura que l’ús turístic del parc es desenvolupa de forma compatible amb la conservació del territori tot minimitzant els impactes negatius que pot causar el turisme i contribuint al desenvolupament socioeconòmic local que aquesta activitat genera.

Des de l’any 2011, el Parc Natural del Montseny ha obtingut el reconeixement de la CETS. En la primera fase, és el mateix territori que s’acredita, mitjançant la presentació d’una estratègia turística sostenible participada i consensuada amb els agents implicats en l’oferta turística de la zona. En una segona fase, són les empreses turístiques del territori les que poden obtenir aquest reconeixement. S’acrediten després d’un procés de concreció de compromisos per avançar en un model de turisme sostenible i assegurar la seva vinculació amb el parc.

Les empreses acreditades amb la CETS al Parc Natural del Montseny són les següents: ADEMC (Sant Esteve de Palautordera), Hostal Bell-lloc (Riells de Montseny), EduCA Viladrau (Viladrau), El Romaní de Breda (Breda), Fonda Montseny (Montseny), Apartaments Cal Ferrer (Montseny), La Morera (el Brull), Aprèn Serveis Ambientals (El Figaró i Montmany), Can Cuch (Cànoves i Samalús) i el Bellver-l’Agustí (Tagamanent).

Aquesta certificació és el reconeixement de la ferma voluntat de totes elles de participar en l’estratègia turística dels parcs corresponents i d’oferir uns serveis de qualitat basats en el desenvolupament sostenible. Pel que fa als compromisos presos per les empreses, s’estructuren en tres blocs: millorar la seva oferta i la seva connexió amb l’espai protegit; millorar el seu comportament ambiental, i, finalment, donar suport al desenvolupament local i la conservació del patrimoni i desenvolupar un model d’empresa socialment responsable.

En aquests tres grans eixos, cada empresa preveu diverses actuacions com, per exemple, elaborar informació sobre itineraris propers a l’establiment que es puguin realitzar sense necessitat d’utilitzar cap vehicle, disposar d’una biblioteca temàtica amb publicacions específiques sobre l’espai natural a disposició de la clientela o donar a conèixer l’origen dels productes locals inclosos en l’oferta gastronòmica dels restaurants.

A diferència d’altres certificacions de tipus ambiental, l’adhesió a la Carta Europea de Turisme Sostenible articula no només l’obtenció de bons resultats ambientals, sinó que també vehicula una implicació de l’empresa en el seu propi territori i amb l’estratègia turística d’aquest.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem