01.02.2017 - 10:09
|
Actualització: 01.02.2017 - 11:09
Inumazigh és un grup musical que va néixer l’any 1977 a Nador, al nord del Marroc, a partir d’una iniciativa d’un grup d’estudiants que vivia en una època complicada de gran repressió. A principis dels anys 90, el grup va emigrar a Osona i va incorporar nous membres. Durant la seva trajectòria, el grup ha enregistrat sis discos, tres al Marroc i tres a Catalunya. Un dels seus integrants, Aziz Bouziane, ha explicat que el darrer treball, ‘Tghoyit’, segueix en la línia de reivindicar els drets de la cultura i la llengua amazic, pròpies de la regió mediterrània del Rif d’on són originaris. El projecte es presentarà aquest dissabte a dos quarts de nou del vespre al Teatre l’Atlàntida de Vic. El cap de programació, Ramon Ferrer, ha assenyalat que l’Atlàntida es vol acostar a nous públics “que potser fins ara no han tingut un accés natural al teatre”. “Cal superar aquesta barrera i que l’equipament pugui arribar a un espectre de públic més ampli”, ha afegit.
Llibertat, igualtat i la denúncia d’injustícies. Aquests són alguns dels temes de què tracten les cançons del grup osonenc Inumazigh. Un dels seus integrants, Aziz Bouziane, ha explicat que entre la cultura amazic i la catalana es poden establir “molts paral·lelismes”, ja que les dues llengües han estat prohibides en algun moment de la història, i també ha destacat la necessitat dels artistes de reivindicar la cultura que els és pròpia.
Durant la presentació aquest dimarts a la premsa, un dels integrants del grup ha recitat un fragment d’un dels temes del nou disc, ‘Itri’ (Estrella). El videoclip es pot trobar a la plataforma Youtube i la cançó parla d’un home que estableix un diàleg amb una estrella mentre espera que surti el sol. El disc, que inclou sis temes, també té cançons que parlen de la llibertat o de persones que no volen saber res de la seva cultura fins que ja és tard. Alguns dels temes són propis del grup, mentre que d’altres són obra d’un poeta marroquí que viu a Vic i que intenta preservar la puresa de la llengua “agafant les paraules antigues”, ha explicat Bouziane.
L’estil dels Inumazigh és la música tradicional amazic del Rif i recuperen instruments com l’arjun, el tam-tam, el gambri, la mandolina o el banjo. Tot i això, aquests instruments es combinen amb altres instruments més moderns com la guitarra i el baix. De fet, la formació marroquina ha incorporat un membre d’origen català, Pere Sanjurjo, que és l’encarregat de tocar el baix. El grup està format per Aziz Bouziane (mandolina i veu), Mohamed Azzouzi (guitarra), En lSoulimane Laazibi (darbukka), Mimoun Zanoun (arjun i veu), Pere Sanjurjo (baix) i Hassan Bouziane (tam-tam i veu).
Des dels anys 90, quan el grup va arribar a Catalunya, han ofert desenes de concerts en escenaris petits i grans, com la Festa de la diversitat, a diferents universitats i festivals internacionals. En les seves actuacions, fan servir vestits tradicionals rifenys.
L’acte de presentació del disc a l’Atlàntida comptarà amb la presència de tres convidats especials. Es tracta de tres persones que formaven part del grup i que durant l’acte es convidarà perquè expliquin la seva experiència com a persones migrants. En finalitzar, es convidarà als assistents a te i dolços típics de la regió.