30.06.2016 - 08:17
|
Actualització: 30.06.2016 - 10:17
El Museu Episcopal de Vic inicia aquest juliol la celebració dels seus 125 anys. Amb una de les col·leccions d’art medieval més importants del món, el museu celebrarà l’efemèride amb diversos actes al llarg de tot l’any que arrencaran amb una festa el proper 9 de juliol. El director del museu, Josep Maria Riba, ha explicat que l’acte serà una jornada de portes obertes que tindrà el seu punt àlgid amb una recreació històrica d’una lluita medieval i també un ball de l’àliga molt especial. L’animal del bestiari típic vigatà es va estrenar l’any 2001, però que es va inspirar en una peça original que es troba dins el museu. En ocasió de l’efemèride, “l’àliga entrarà al museu a descobrir els seus orígens”, ha explicat Riba. A més, el director ha destacat que dins el museu els personatges i objectes de les obres “prendran vida” i juntament amb el personal del centre explicaran les peces i curiositats als visitants.
El 7 de juliol de 1891, el bisbe de Vic, Josep Morgades, inaugurava un Museu Episcopal de Vic que reflectia l’interès que s’havia generat a Europa al segle XIX per l’art de l’Edat Mitjana. A banda de la jornada festiva del proper 9 de juliol, el MEV realitzarà al llarg de tot l’any diverses activitats per commemorar els 125 anys de l’equipament centrades a obrir i donar a conèixer el museu a la societat com ara exposicions, xerrades, vídeos o presentacions, que es combinaran amb activitats acadèmiques com una trobada de museus europeus. El director del MEV, Josep Maria Riba, ha explicat que la filosofia de la celebració serà oferir al gran públic una visió polièdrica del museu amb una mirada del segle XXI.
Segons Riba, el museu arriba al seu 125è aniversari “fidel” a les seves arrels i a la missió de conservar, exhibir, investigar i difondre el patrimoni que conserva. El director ha destacat que l’efemèride és important pel museu i pel país, perquè els orígens del MEV representen els inicis i els fonaments de la història dels museus d’art i la museologia de Catalunya.
La cap d’àrea de difusió i activitats del MEV, Carme Comas, ha explicat que el museu estrena nou web amb el repte d’adaptar-se als nous temps. L’espai virtual, que manté els mateixos dominis, simplifica la navegació de l’usuari, s’adapta a tots els dispositius i formats existents i actualitza la imatge a una estètica actual. Comas ha assenyalat que el web estrena una nova estructura que respon a les principals tendències actuals de disseny, usabilitat i programació.
El nou disseny del web permet a l’usuari l’opció de fer una visita virtual, l’anomenada ‘street view’, per les sales o realitzar diferents recorreguts. Així, una de les grans novetats també és l’ús d’aquest nou sistema com a “guia” dins el museu ampliant la informació de les obres a través de vídeos, imatge i textos.
Josep Maria Riba ha assenyalat que el MEV arriba als seus 125 anys en un “molt bon moment”, reivindicant el passat amb col·leccions de primer nivell i amb projectes de futur que tenen com a objectiu adaptar la institució als canvis socials i, especialment, a la transformació del sector museístic. Amb el pòsit d’aquests 125 anys, el MEV treballa, doncs, per seguir guanyant projecció i reconeixement públic. En aquest sentit, la cap del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles de la Generalitat, Magda Gassó, ha assenyalat que el MEV forma part dels sis museus d'”interès nacional” al costat d’altres centres importants com el de Montserrat.
Per la seva banda, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Susagna Roura, ha llançat la proposta de valorar un canvi de nom del museu. Roura pensa que una nova nomenclatura ajudaria a fer “més atractiu” el museu als visitants, no només de fora, sinó pels propis vigatans. Actualment, unes 25.000 persones visiten el MEV cada any.