El Grup de Defensa del Ter denuncia un abocament il·legal de milers de litres de purins a L’Esquirol

  • Asseguren que la macrogranja La Masellera és la responsable del vessament i lamenten la mort de milers de crancs de riu autòctons

VilaWeb

Pep Comeres

03.10.2016 - 15:11
Actualització: 03.10.2016 - 17:11

El Grup de Defensa del Ter ha denunciat l’abocament il·legal de milers de litres de purins a la riera de Sant Juià al terme de l’Esquirol. Els ecologistes acusen la macrogranja La Masellera, situada dins l’espai d’interès natural protegit del Cabrerès, com la responsable del vessament. Segons han assegurat en un comunicat, l’acció il·legal va contaminar tota la riera durant hores i va provocar la mort de milers de crancs de riu autòctons, una espècie declarada en perill d’extinció. La investigació està ara en mans dels Mossos d’Esquadra a qui el Grup de Defensa del Ter demana que investigui “a fons l’abast de tota la contaminació i comprovi si és per culpa d’una negligència o d’una intenció deliberada”. A partir d’aquí, els ecologistes exigeixen que es posi el cas en mans de la justícia i se sancioni adequadament, a més que s’anul·li la llicència de la macrogranja i es desmantelli l’explotació.

El Grup de Defensa del Ter veu “incomprensible i intolerable” que s’hagin donat permisos per canviar una petita granja centenària i adaptada a l’entorn per una macrogranja industrial i dins un espai natural protegit, hàbitat d’espècies en perill d’extinció. En aquest sentit, recorden que el risc que implica aquesta activitat és “molt gran” i asseguren que ara s’ha demostrat com a “nefast”.

El Grup de Defensa del Ter també es mostra “indignat” pel fet que La Masellera és propietat de Josep Ramisa, industrial del porc “reincident en infraccions d’aquest tipus”. “Només cal recordar que l’any passat va ser condemnat per un abocament de 4.500 litres de purins el 2010 a la riera Gavarresa a Oristà. La condemna només l’obligà a pagar uns 5.000 euros de multa, una quantitat irrisòria, molt inferior al cost de tractar correctament aquests residus”, han lamentat.

Els ecologistes recorden que la comarca d’Osona pateix la pressió d’un excés de cabana porcina, fet que provoca la contaminació de les aigües i una pèrdua de qualitat de vida al territori. Pels ecologistes, “aquest és un greu problema que arrosseguem des de fa dècades i l’administració no està posant les eines per revertir-lo i aconseguir posar fi a la contaminació i recuperar la qualitat de les aigües i el medi natural”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem