Vic

El Fòrum de debats proposa una reflexió sobre la democràcia com a forma de govern

  • La conferència d'Oriol Ponsatí-Murlà es farà divendres a les 8 del vespre

VilaWeb

Pep Comeres

15.11.2016 - 08:19
Actualització: 15.11.2016 - 09:19

El Fòrum de Debats organitza per al proper divendres, 18 de novembre, una conferència amb el títol de “La democràcia, ¿és la millor de les formes de govern possibles?. Reflexions a la llum del pensament neorepublicà”, que anirà a càrrec d’Oriol Ponsatí-Murlà, doctor en Filosofia, professor de la Universitat de Girona i editor. La conferència tindrà lloc a l’Auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, Rambla Hospital, 11, de Vic, i començarà a les 8 del vespre. Com sempre, anirà seguida de col·loqui.

La democràcia és la forma de govern hegemònica als estats occidentals. Però les constants reclamacions ciutadanes d’una més gran transparència i participació ens demostren que aquest sistema de govern no satisfà una part important de la població. A més, les darreres experiències viscudes en diferents països europeus i americans, la més recent la dels EUA, ens porten a analitzar amb més profunditat què s’entén per democràcia, si és la millor forma de govern possible i, en tot cas, obrir un debat que contempli i actualitzi la qüestió. En la conferència de divendres, Oriol Ponsatí, pretén mostrar algunes de les tensions internes de la democràcia occidental contemporània i aportar elements de reflexió en clau neorepublicana. Sens dubte, en un ambient de final d’època o de canvi de cicle, és del tot pertinent pensar entorn d’aquestes qüestions per tal d’afrontar el present i un futur força immediat amb un bagatge de coneixements prou sòlid.

Oriol Ponsatí-Murlà és doctor en Filosofia per la Universitat de Girona i professor d’aquesta mateixa Universitat des del 2008. Ha traduït al català autors com Diderot, Nietzsche, Gianni Vattimo o Italo Calvino. Ha col·laborat en mitjans de comunicació com El Punt, Revista de Girona, El País, La Vanguardia o el diari Ara, entre altres. El 2011 va fundar, i des d’aleshores dirigeix, Edicions de la Ela Geminada, on ha publicat més de trenta títols tant de literatura com de pensament. És autor de la novel·la Totes les estacions de França (2014) amb la qual obtingué els premis Just M. Casero i Setè Cel. Ha rebut també els premis Manuel Bonmatí de Periodisme (2011) i el Premi de Divulgació Científica Humbert Torres de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (2014). És imminent la publicació del seu llibre De què parlem quan parlem d’ètica. Una aproximació a la filosofia moral, pel qual obtingué l’esmentat Premi Humbert Torres, i acaben d’aparèixer tres llibres seus dins la col·lecció “Biblioteca Grandes Filósofos”, de RBA: Aristóteles. La virtud está en el término medio; San Agustín: entre la libertad y la gracia; i Pascal, entre la razón y el corazón. Té en premsa dues monografies més sobre Pascal i Plotí.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem