07.07.2016 - 07:08
|
Actualització: 07.07.2016 - 09:08
El Protesta ha presentat aquest dimecres a l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic la imatge, la temàtica, les dates i el jurat de la quarta edició del festival. La novetat principal d’enguany és que tindrà lloc del 12 al 22 d’octubre, allarga la seva durada de 8 a 11 dies. L’organització ha fet aquesta aposta per incorporar llargmetratges a la programació a part dels curtmetratges de la selecció oficial i, també, pel recolzament del públic en la darrera edició.
El Protesta 2016 posarà el focus amb una temàtica d’actualitat, “Dones Rebels”. Des del Festival s’ha volgut posar llum a les lluites específiques pels drets de les dones que han estat especialment vulnerats al llarg de la història i encara en l’actualitat. El caire internacional del Festival ens apropa a realitats complexes de lluites femenines que potser aquí ja s’han guanyat, però que en altres indrets estan encara per arribar. La dona segueix en una posició de vulnerabilitat fins i tot en les societats que es consideren més igualitàries i avançades en drets socials. Per això, el festival prepara una àmplia programació on es tracti aquesta temàtica des de diferents àmbits per tal d’ampliar coneixements i obrir espais de debat. Segons paraules d’Àngel Amargant, impulsor del festival, “volem fer un homenatge a les dones que han lluitat pels seus drets”.
L’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic (EART), amb el festival per crear-ne la imatge gràfica des de la segona edició. L’Imma Espona, professora de projectes de l’EART i persona encarregada de liderar aquesta col·laboració per tercer any consecutiu, ha destacat aquest migdia que “L’Escola d’Art col·labora amb diverses entitats sense ànim de lucre. Aquesta col·laboració amb el Festival Protesta és genial per complementar els estudis dels alumnes amb projectes reals”. La professora de disseny també ha volgut destacar que “no només existeix el disseny publicitari, és molt interessant treballar el disseny cultural i social amb alumnes dels primers anys del grau”. A més, “funciona molt bé la necessitat que té el festival i el que nosaltres podem oferir”.
Enguany, la idea original del cartell ha estat obra de la Laia Fèlix, estudiant de l’Escola d’Art i Superior de Disseny, que assegura que va partir del sexisme al llenguatge, “vaig intentar englobar a tothom a la lluita contra els sexismes, no només és un problema de les dones”.
El cartell reflexa molt bé el missatge del festival. La fotografia de fons mostra la lluita històrica i el text, idea de Laia Fèlix, mostra una de les lluites contemporànies, la lluita pel llenguatge inclusiu, “és l’impacte que volíem causar”, diu Amargant. A la fotografia hi apareix l’Emmeline Pankhurst (Manchester, 15 de juliol de 1858 – Londres, 14 de juny de 1928) fou una de les fundadores del moviment sufragista britànic, un moviment de dones que van lluitar pel seu dret a votar.
Aquest dimecres també s’ha anunciat el nombre de treballs inscrits al concurs de curtmetratges. Entre l’1 de febrer i l’1 de maig, el festival ha rebut 767 curtmetratges procedents d’una seixantena de països d’arreu del món, entre els quals hi ha Brasil, França, Mèxic, Argentina, Colòmbia, Itàlia o Rússia. D’aquests, es destaca que hi ha més de 250 treballs procedents de l’estat espanyol i una cinquantena de catalans. Dels curtmetratges inscrits, un 69% són de ficció i un 31% documentals. Com a les edicions anteriors, els curtmetratges inscrits opten a tres premis, segons la seva categoria, millor curtmetratge documental (1.000 euros), millor curtmetratge de ficció (1.000 euros) i premi del públic (500 euros). Segons les bases, cada premiat aportarà el 25% del seu premi econòmic a l’entitat sense ànim de lucre que triï.
L’organització ja ha confirmat els primers components del jurat, professionals del sector audiovisual o activistes vinculats a diverses causes socials, que seran els encarregats d’atorgar els premi a millor ficció i documental. El jurat està format pel Quim Crusellas, realitzador audiovisual i director de Les Nits de Cinema Oriental, Clara Roquet, directora i guionista de cinema; Marc Martínez, actor i director de teatre, Natza Farré, guionista i periodista, Jordi Borràs, il·lustrador i fotoperiodista i la Txell Bregulat, directora de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya.
El festival compta amb el patrocini de la fundació Puig Porret i l’Ajuntament de Vic així com amb la col·laboració de l’Escola d’Art i Superior de Vic, el Cineclub, el Consell de Cooperació de Vic, Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, l’escultor Enric Pla i els espais Protesta, que s’anunciaran a l’octubre. Els espais que hi col·laboren continuen sent el Fòrum de Debats, Cineclub, la Nyàmera, l’Occità, la Biblioteca Joan Triadú, l’Espai ETC i la Jazz Cava. Enguany s’hi afegeixen la llibreria Muntanya de llibres, el Casino de Vic i el teatre L’Atlàntida.
El Protesta té l’objectiu de crear un espai específic per a la projecció, divulgació i difusió de curtmetratges de crítica social per tal de potenciar les creacions d’autors a nivell nacional i internacional i esdevenir una eina de transformació social.