11.07.2017 - 06:56
|
Actualització: 11.07.2017 - 08:56
La 14a edició del Festival Nits de cinema oriental de Vic oferirà 40 pel·lícules provinents de la Xina, Japó, Hong Kong, Filipines, Malàisia, Taiwan i l’Índia, 15 de les quals encara no s’han vist a l’estat espanyol. Com cada any, les sessions a dins les sales es combinaran amb les projeccions a l’aire lliure de la Bassa dels Hermanos, que també proposen sopars temàtics acompanyats de dansa, música i arts marcials. El director, Quim Crusellas, ha destacat que el certamen compta amb una gran varietat d’estils que volen atraure tots els públics amb superproduccions, cinema d’autor, sessions golfes, documentals i sessions infantils. Com a novetat, el festival farà un homenatge a les dones amb la retrospectiva i llibre ‘Kung Fu Girls’, sobre les dones del cinema d’acció oriental. Crusellas també ha destacat l’estrena mundial de la pel·lícula de Bollywood ‘Munna Michael’ (Sabbir Khan, 2017), que explica la història d’un musculat sensesostre seguidor de Michael Jackson.
De la quarantena de pel·lícules que es podran veure durant els dies que dura el festival, 16 títols es projectaran en la Secció Oficial, 15 dels quals són estrenes a nivell de l’estat espanyol i una mundial. Com a país convidat, la Xina inaugurarà el Festival Nits a la Bassa dels Hermanos dimarts 18 de juliol amb la pel·lícula ‘Cook Up Storm’ (Ye Wei Min – Raymond Yip-, 2017), en la qual s’enfronten la cuina tradicional i la cuina moderna. El director del festival, Quim Crusellas, també ha destacat la cinta de ciència ficció ‘Fabricated City’ (Park Kwang Hyun, 2017) i la colpidora i emocionant ‘Extraordinary Mission’ (Alan Mak, Anthony Pun, 2016), dels creadors de la saga ‘Infernal Affairs’. Crusellas també ha recomanat el thriller ‘Shock Wave’ (Herman Yau, 2017), un film triomfador a les taquilles de la Xina i Hong Kong i que ha desbancat a les sales la pel·lícula ‘Fast and Furious 8’.
D’altra banda, la japonesa ‘Strange Tales of Love and Strangers’ (Raita Kuramoto, 2017) representa amb delicadesa les petites grans històries d’amor, ‘Saving Sally’ (Avid Liongoren, 2016) és una poètica combinació d’animació i imatge real i ‘Duckweed’ (Han Han, 2017)és un èxit del cinema d’autor xinès de 2017 que convida a fer un salt en el temps carregat de realisme màgic. El festival també tindrà lloc per a documentals com ‘The Posterist’ (Hui See-Wai, 2017), un homenatge al cartellista Yuen Tai-Yung, que a més serà present al festival.
El terror també competirà pel premi amb ‘Vampire Cleanup Department’ (Yan Pak-Wing, Chiu Sin-Hang, 2017), en un homenatge al gènere dels vampirs xinesos dels anys 80 ple d’humor. L’únic film d’animació del concurs serà ‘McDull Rise of the Rice Cooker’ (Brian Tse, 2016), protagonitzada pel personatge de dibuixos animats més estimat de Hong Kong.
Per destacar el rol de la dona en el cinema oriental – una de les apostes del Festival Nits que enguany hi dedica una retrospectiva- que se sumen a la Secció Oficial són ‘Mountain Cry’ (Larry Yang, 2016) un delicat film xinès que condemna la intolerància col·lectiva, i ‘Mrs K’ (Ho Yuhang 2017), el retorn de la ‘femme fatale’ Kara Wai (Kara Hui) al cinema d’acció.
Els films que formen part de la Secció Oficial optaran al Premi del Públic, el Premi de la Crítica i el Premi del Jurat. El jurat d’enguany està format pel periodista i crític Quim Casas, la cantant Pemba Chhoti Sherpa Gole i el director de cinema i músic Andrew Leavold.
Les sessions de documentals es duran a terme a la Biblioteca Joan Triadú. Allà s’hi podrà veure ‘Mira’ (Lloyd Belcher, 2016), una cinta que explica la història d’una runner nepalesa que troba el seu camí després d’haver format part d’una guerrilla maoista, i ‘Gulabi Gang’ (Nishtha Jain, 2012), que endinsa l’espectador en el moviment dels Saris Roses, les dones de la regió de Bundelkhand que inicien una revolució contra la violència de gènere, l’opressió de les castes i la corrupció.
Completaran la programació les sessions infantils d’animació, a les 10 del matí al Cinema Vigatà, la Ruta Marc Polo – que presenta films occidentals amb ingredients asiàtics- o la sessió especial Tokusatsu.
Per Quim Crusellas, “cada vegada més la indústria vol ensenyar les seves produccions a Vic”. Segons ha explicat, alguns dels títols projectats en les diferents edicions del festival després s’han venut a productores espanyoles. Com a novetat, enguany Movistar+ entra com a col·laborador. Fruit d’aquest treball conjunt, la plataforma i el festival projectaran una selecció de tres pel·lícules per a tots els públics.