Vic

El Festival de Cinema d’Autors projectarà els millors films també a Vic

  • El D'A programa prop de 70 pel·lícules i dedicarà una retrospectiva al lituà Sharunas Bartas

VilaWeb

Pep Comeres

06.04.2016 - 09:14
Actualització: 06.04.2016 - 11:14

El D’A – Festival Internacional de Cinema d’Autor de Barcelona ha programat en la seva sisena edició prop de 70 pel·lícules. La sisena edició del festival se celebrarà del 21 d’abril a l’1 de maig als cinemes Aribau Club, el Teatre del CCCB, la Filmoteca de Catalunya i la seu de la SGAE a Barcelona. Com a novetat d’aquesta any, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, el D’A s’expandeix més enllà de la ciutat, incorporant set seus que projectaran simultàniament a la celebració del festival una selecció de les millors pel·lícules del D’A. Les seus són Terrassa, Vilafranca, Vic, Girona, Santa Margarida de Montbui, El Prat de Llobregat i Berga. El certamen dedicarà una retrospectiva al director lituà Sharunas Bartas.

Dins el D’A 2016 es podran veure pel·lícules de 23 països, amb quinze premieres espanyoles, dotze obres de directors debutants, deu films espanyols i onze obres dirigides per dones, que abasten tota mena de gèneres.

El D’A 2016 amplifica en aquesta nova edició el seu radi d’acció més enllà de les sales de cinema potenciant el diàleg amb els directors que ens visitaran, una oportunitat única per comentar amb els creadors les seves pel·lícules. Igualment hi haurà tot un seguit d’activitats paral·leles protagonitzades pel diàleg i la reflexió amb xerrades al voltant de la creativitat cinematogràfica.

‘Cegados por el sol’, film inaugural

Com ja es va anunciar, el D’A 2016 començarà el dia 21 d’abril amb la premiere espanyola de ‘Cegados por el sol’, la nova pel·lícula del director italià Luca Guadagnino. Un remake de ‘La piscina’ de Jacques Deray protagonitzat per Tilda Swinton, Ralph Fiennes, Dakota Johnson i Matthias Schoenaerts. ‘La propera pell’, la nova pel·lícula d’Isaki Lacuesta, codirigida amb Isa Campo i protagonitzada per Sergi López, Emma Suárez i Àlex Monner, clausurarà el festival després de la seva estrena nacional al Festival de Màlaga.

El director lituà Sharuna Bartas serà objecte de la retrospectiva del D’A 2016 a la Filmoteca de Catalunya, aprofitant la presentació de la seva nova pel·lícula després de sis anys d’inactivitat, ‘Peace to Us in Our Dreams’. La seva obra, formada per dotze llargmetratges i curtmetratges, dibuixa perfectament el món contemporani: la misèria, la solitud, els problemes de comunicació, la recerca d’un futur millor que sembla inassolible. El director serà a Barcelona el dia 28 d’abril per presentar la seva darrera pel·lícula i algunes de les seves obres més significatives.

Direccions

La secció Direccions està dedicada als autors de referència sense els quals no es pot entendre la creació cinematogràfica contemporània i noms habituals dels principals festivals del món. Any rere any el D’A es fa ressò de les noves pel·lícules dels clàssics del cinema d’autor, i als noms ja anunciats s’uneixen fins a sumar 14 títols les noves pel·lícules de Guy Maddin; ‘Esa sensación’ de Juan Cavestany; el premi Nuevas Olas de No Ficció de Sevilla 2015, ‘The Event’ de Sergei Loznitsa, o la nova obra del romanès Corneliu Porumboiu, ‘El tesoro’.

Talents, la secció competitiva del festival, acull una selecció de quinze pel·lícules de directors amb un màxim de tres llargmetratges en la seva filmografia –amb dotze directors debutants-. El jurat del D’A 2016 que entregarà el Premi Talents, dotat amb 6.000 euros per al seu director, a la millor pel·lícula d’aquesta secció està format per la darrera guanyadora del Goya a la millor actriu per ‘Techo y comida’, Natalia de Molina; Javier Tolentino, crític cinematogràfic i director del programa Séptimo Vicio de Radio 3-RNE, i l’argentí Matías Piñeiro, director de pel·lícules com ‘Viola’ o ‘La princesa de Francia’.

Fora de concurs es presentaran pel·lícules com ‘600 millas’ de Gabriel Ripstein; ‘Pozoamargo’ d’Enrique Rivero; ‘Mi perfecta hermana’ de Sanna Lenken; ‘Dead Slow Ahead’ de Mauro Herce, entre d’altres.

Algunes sessions especials completen la programació del D’A. Per primer cop el festival col·labora amb el programa Xcèntric, acollint dins la seva programació dos programes de les sessions experimentals del CCCB: la pel·lícula ‘The Thoughts That Once We Had’ de Thom Andersen, director de la mítica ‘Los Angeles Plays Itself’.

Formació

Per segon any el D’A aposta per la formació i amb la col·laboració de l’ACCEC (Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics) posa en marxa la segona edició del Campus D’A. Anna Petrus coordinarà el treball immersiu en el festival de sis joves crítics seleccionats d’entre tots els inscrits a la convocatòria, que viuran de prop el festival treballant en el diari oficial del D’A 2016 on publicaran crítiques, cròniques i entrevistes. També es desenvoluparà una jornada adreçada a professionals que tractarà sobre els reptes a què s’enfronta el sector audiovisual davant les noves tecnologies i l’impacte que té el nou rol del públic en la creació, promoció i consum de continguts audiovisuals. La Jornada sobre nous públics és una iniciativa del D’A amb el suport d’Europa Creativa Desk Media Catalunya i la col·laboració de la Fundació SGAE Catalunya, SDE i l’Àrea de Públics de l’ICEC.

El jurat del Premi de la Crítica, concedit conjuntament amb l’ACCEC, que triarà també la millor pel·lícula de la secció Talents està format per Marla Jacarilla (col·laboradora de Contrapicado, entre d’altres mitjans), Víctor Blanes (El antepenúltimo mohicano) i Estanis Bañuelos (col·laborador del Magazine de La Vanguardia i exalumne del Campus D’A).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem