04.04.2016 - 14:13
|
Actualització: 04.04.2016 - 16:13
Amb una assistència de 29 dels 33 consellers comarcals, la sessió del Ple ordinari del passat 30 de març va aprovar les dues mocions presentades, per la lluita contra la contaminació atmosfèrica i de suport al Banc d’ADN.
Els punts de l’odre del dia es van aprovar gairebé tots per unanimitat, excepte els relatius a la designació de representants en òrgans i ens col·legiats, en l’expedient núm. 1/2016 de modificació de crèdits al pressupost i en la modificació del reglament de funcionament del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses en què el grup comarcal de la CUP es va abstenir.
Així mateix, l’oposició es va abstenir a l’hora de votar la modificació dels estatuts del Consorci per a la promoció dels municipis del Lluçanès, com també ho va fer el conseller Jordi Bruch, de CiU, que va votar diferent del seu grup, “per coherència amb el que en el seu dia havia votat a l’Ajuntament de Prats de Lluçanès”, segons va dir ell mateix.
En la mateixa sessió es va informar de l’inici de la tramitació per a l’aprovació del Programa d’Actuació Comarcal (PAC), document que deixa constància del full de ruta de l’ens pels propers anys marcant les prioritats en què es vol continuar treballant: la portada d’aigua en baixa, la gestió de deixalles, la promoció turística al territori i els passos necessaris cap a la gestió d’expedients i la gestió d’energies en edificis públics, així com continuar amb l’aplicació de la transparència en l’administració, va explicar el president.
Per la via d’urgència es va presentar l’aprovació del conveni d’encàrrec de gestió amb el Consell Comarcal del Moianès i els consells comarcals del Bages, Osona i Vallès Oriental que, com el seu nom indica, estipula que el Consell Comarcal d’Osona accepta l’encàrrec per a l’execució de les actuacions necessàries per poder prestar serveis al municipi de Collsuspina, atès que la comarca del Moianès va ser creada però encara es troba en procés d’assumpció de competències. Aquest punt va ser aprovat per unanimitat.
La moció presentada per la CUP, de suport a la lluita contra la contaminació atmosfèrica i les seves conseqüències en la salut, va ser aprovada per unanimitat de tots els grups amb representació al Ple, atès que prèviament el text havia estat consensuat, de la qual cosa el conseller Eudald Rifà va dir estar-ne satisfet i va agrair el treball fet pel Grup de Defensa del Ter “per fer evident aquesta problemàtica a la nostra comarca”. En aquest sentit, l’equip de govern se suma a la preocupació existent, com ja es va posar de manifest en el Consell d’Alcaldes en què va intervenir la Directora General de Qualitat Ambiental, i es va aprovar crear una Comissió d’estudi que, amb el suport del Departament de la Generalitat, es farà el seguiment de la contaminació a la comarca i es donarà suport als ajuntaments en les mesures que prenguin, com poden ser la reducció de la contaminació provinent del trànsit de cotxes o la correcta combustió de biomassa.
L’altra moció la va presentar l’equip de govern i també va ser aprovada per unanimitat, en el sentit de donar suport al banc d’ADN per a les identificacions dels desapareguts a la guerra civil, “per memòria històrica i per justícia amb les 4.600 famílies osonenques que busquen familiars desapareguts sense que ningú els hagi donat una resposta” en paraules del conseller Àlex Garrido. A Osona hi ha tres municipis on s’hi han trobat fosses comunes: Gurb, Prats de Lluçanès i Torelló, segons va dir Roger Peña, del Banc d’ADN que va assistir al Ple comarcal.
Ja en l’apartat de precs i preguntes, Joan Carles Rodríguez, com a responsable de l’àrea d’Atenció a les persones, es va referir a la campanya de refugiats i a un acte que es va fer fa uns mesos juntament amb Creu Roja, recordant als ajuntaments que el més necessari en aquests moments és la col·laboració econòmica; així mateix Rodríguez va recordar que l’arribada de refugiats depèn de l’estat espanyol, responent així a una pregunta de la consellera Katia Juncks.
Finalment, la CUP va demanar la posició del Consell Comarcal d’Osona pel tema del procés obert a un regidor de l’Ajuntament de Vic per sedició i pel conflicte dels treballadors d’Explasa.
El president va dir que el Consell Comarcal dóna tot el seu suport tant a les persones a qui s’ha obert processos judicials per expressar una voluntat política com als ajuntaments imputats per donar suport al procés.
En el tema d’Explasa, Josep M. Freixanet, responsable de Promoció econòmica, va defensar el treball digne, el desig que treballadors i empresa arribin a un acord i el rebuig de ple als insults rebuts per alguns treballadors, tot afirmant que el Consell seguirà atentament la resolució del conflicte.