El Consell Comarcal d’Osona aprova el Programa d’Actuació Comarcal, 2015-2019

VilaWeb
04.07.2016 - 10:26
Actualització: 04.07.2016 - 12:26

El Consell Comarcal d’Osona es va reunir en sessió plenària el dia 29 de juny. Joan Roca, president comarcal, va explicar a grans trets el que és el Programa d’Actuació Comarcal, pla de govern o full de ruta de les actuacions previstes durant el mandat, document ara aprovat del qual es va parlar en l’anterior sessió i, també, es va detallar el seu contingut en el Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del 8 de juny.

Roca va comentar breument les prioritats del mandat per cada una de les 3 grans àrees estratègiques del Consell Comarcal, Àrea d’Atenció a les persones, Àrea de Medi Ambient, i Àrea de promoció econòmica i Desenvolupament Territorial.

El Pla es va aprovar amb el vot favorable de l’equip de govern i l’abastenció dels consellers comarcals de la CUP que es van abstenir perquè malgrat no tenir objecció en els projectes, sí que van qüestionar que alguns serveis els prestin empreses mixtes.

Així mateix, el Ple comarcal va aprovar per unanimitat el Pla marc d’igualtat per raó d’orientació sexual i identitat de gènere d’Osona i el Pla comarcal d’igualtat de gènere d’Osona 2016-2020.

Montse Juvanteny, consellera delegada de Juventut, Cultura i Dona, àrea a la qual pertany el servei, va explicar que dilluns passat es va presentar públicament el Pla marc, elaborat partint d’una diagnosi que recull la realitat de les persones LGTBI de la comarca. Es tracta d’un document general d’actuació i orientació per als diferents municipis a fi de desenvolupar polítiques encaminades a eradicar la discriminació i violència per assegurar que es pugui viure la diversitat sexual i afectiva en plena llibertat.

Juvanteny va començar la intervenció recordant que en sessió plenària del mes de març de 2014 es va aprovar una moció de l’Associació TALCOMSOM contra l’homofòbia, la lesbofòbia, la bifòbia i la transfòbia en què el Ple del Consell Comarcal d’Osona es va comprometre a facilitar els mitjans tècnics i humans per tal de redactar i impulsar el Pla que ara tenim a les mans.

La consellera va esmentar que a Catalunya disposem d’una de les lleis més avançades en aquest sentit i el Pla ara aprovat és pioner i va assegurar que no es quedarà en un calaix, com va demanar la consellera de la CUP Katia Juncks, sinó que el repte del Consell Comarcal és donar tot el suport als ajuntaments de la comarca perquè sigui implantat.

En un altre ordre de coses, es va aprovar la modificació del projecte de la xarxa d’abastament d’aigua potable en alta del Voltreganès i Osona Nord (fase II) així com la del projecte d’abastament d’aigua potable Sant Pere de Torelló. Connexió Polvorí-Bellmunt. El conseller delegat d’Aigua potable i Habitatge, Jaume Colomer, va comentar que aquestes modificacions es fan per garantir en tot moment aigua potable a la ciutadania, punts en què els dos consellers de la CUP es van abstenir amb l’argument que, al seu parer, no s’ha treballat prou en la possible descontaminació dels abastaments municipals.

Finalment, el grup comarcal de la CUP va presentar una moció sobre el subministrament d’energia al Consell Comarcal sota criteris de sobirania energètica.

La moció, defensada per Eudald Rifà, demanava que els contractes elèctrics de l’administració es facin amb comercialitzadores i productores d’energia sota criteris de sostenibilitat, cap a un canvi de model energètic per aconseguir energies 100% renovables, amb compromís per la transparència i participació i foment de la sobirania energètica. En nom de l’equip de govern, el conseller Albert Serra va comentar que el Consell Comarcal està adherit a la compra conjunta d’electricitat que gestiona l’ACM, entitat que garanteix que la contractació compleixi la legalitat vigent en tots els seus aspectes.

Malgrat estar d’acord en el contingut de la moció, l’equip de govern hi va votar en contra perquè en aquests moments no es podria garantir la legalitat d’uns plecs contractuals on s’establissin els criteris que demana la moció.

Ja en l’apartat de precs i preguntes, els consellers Rifà i Juncks van fer esment de la conflictivitat que s’ha viscut a Esfosa i de la posició del Consell Comarcal al respecte, a la qual cosa Josep M. Freixanet, vicepresident de l’Àrea, va comentar que la direcció del Consell va rebre els representants del comitè d’empresa i que, finalment, gràcies a la mediació de la consellera de Treball de la Generalitat, s’han suspès les sancions imposades al comitè d’empresa i les parts s’han assegut a negociar. Els consellers de la CUP es van comprometre a fer arribar un document-resum de la reunió que reflecteixi la situació concreta d’Esfosa i de les falses cooperatives i el compromís del Consell Comarcal és el de buscar solucions al conflicte laboral i a la problemàtica social que comporta.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem