18.05.2017 - 07:50
|
Actualització: 18.05.2017 - 09:50
Vic Comerç ha donat a conèixer aquest dimecres les dades del baròmetre de l’activitat comercial que des de fa cinc anys elabora de forma anual. Segons el president de l’entitat, Toni Brachs, les dades mostres una lleugera millora de la situació del comerç, sobretot pel que fa al bon ritme d’obertures d’activitat al centre. Segons ha explicat, aquesta zona és “atractiva” per a nous inversors i emprenedors i durant el darrer any s’han obert de mitjana una botiga cada cinc dies. L’apunt negatiu el continua protagonitzant el sud de la ciutat, amb pèrdua d’activitat a les vies Rambla Tarradellas, Manuel Serra Moret i Pare Huix, que fan que pràcticament tots els carres de la zona comercial se situïn a la franja vermella, “sense cap símptoma de recuperació”, ha dit Brachs. Tot i que hi ha hagut 23 obertures d’activitat, setze més que l’any passat, aquestes han quedat molt repartides i això ha provocat “que no s’hagi acabat de notar ni revertir la situació”, ha afegit. Pel que fa al nombre de locals buits en termes generals, Vic Centre n’acumula 106, quatre menys que l’any passat, mentre que els barris del sud en tenen 68, onze menys que l’any anterior.
Les dades que es desprenen del baròmetre de l’activitat econòmica i comercial que elabora l’associació de comerciants de la ciutat, Vic Comerç, té aspectes positius a destacar, tot i que hi ha sectors que no es recuperen. La zona sud de la ciutat és la que presenta una situació pitjor, ja que catorze dels quinze carrers comercials presenten una desocupació de més del 15%. El president de Vic Comerç, Toni Brachs, ha lamentat la pèrdua d’activitat a la Rambla Tarradellas, Manuel Serra Moret i Pare Huix que si bé l’any passat estaven a la zona mitja de desocupació, enguany s’han sumat a la zona alta i se sumen a la resta de carrer que ja fa anys que no tenen símptoma de recuperació.
Brachs ha destacat un “canvi” del tipus de comerç dels barris del sud cap a un comerç de proximitat. Precisament, el sector d’equipament de la persona ha caigut un 5,6% en aquests barris i segueix la línia descendent dels últims anys. El baròmetre també alerta del fet que perilla l’autosuficiència del barri en alguns subsectors.
Pel que fa als tancaments del darrer any, n’hi ha hagut quatre menys que l’any anterior, la qual cosa ha portat un balanç “destacadament” positiu d’obertures versus tancaments, amb un total de vuit, ha dit Brachs. Tot i que el mapa de carrers comercials destaca per tenir un alt grau de desocupació, per primera vegada en l’estudi el carrer Bisbe Strauch apareix amb un semàfor verd, que indica una desocupació de menys del 10%.
Per Brachs, els barris del sud han de ser un eix comercial on els veïns es puguin abastir “de tot”. Segons ha explicat, la idea és molt més ambiciosa en aquest sector perquè “no només volem reactivar el comerç, sinó també el barri”.
El centre com a atractiu
Brachs ha destacat molt positivament el fet que Vic continuï essent un centre d’atracció de nous inversors i emprenedors. De fet, s’ha recuperat el balanç en relació al tancament de sis locals de les xifres del 2015, i l’any passat el resultat ha estat positiu amb 14 activitats que han obert, on el sector serveis és el que creix més. El president ha destacat sobretot la Rambla Hospital, el Carrer Estret i el Passatge Mastrot com els carrers que surten del semàfor vermell (alta desocupació). Precisament, la Rambla Hospital, després d’anys amb més d’un 15% de locals buits, amb tres noves obertures i només un tancament surt d’aquesta franja.
Els punts negatius de la zona centre són que dotze carrers continuen amb una desocupació més alta del 15%, el 60% d’ells concentrats a l’Eixample Morató. Del baròmetres també es desprèn que la Rambla del Passeig continua essent per segon any consecutiu el carrer més inestable del centre de Vic i repeteix com el carrer amb més balanç negatiu d’obertures i tancaments. Per sectors, el més inestable és l’equipament de la persones, seguit dels serveis, el quotidià alimentari i l’hostaleria.
Accions per dinamitzar zones més desfavorides
Com s’ha assenyalat, un altre dels barris que han registrat desocupació és l’Eixample Morató, una zona que des de fa un parell d’anys ha patit un procés de vianalització que ha restringit el trànsit a una gran part dels carrers. Tot i la davallada de l’any passat, les xifres d’activitat comercial se situen a nivells del 2015, amb 95 comerços. Passa el mateix amb el total de locals buits, que en són 26, enfront dels 30 del 2016. Pel que fa al balanç d’obertures i tancaments, s’han obert un total de 13 activitats i se n’han tancat 7.
Per incentivar l’activitat a l’Eixample Morató, però també a les altres zones de la ciutat que ho requereixen com els barris del sud i zones concretes del centre com el carrer Cardona, des de l’ajuntament i l’associació de comerciants s’apostarà per dur a terme actuacions puntuals que demostrin i donin exemple del dinamisme que poden tenir aquests carrers.