04.03.2016 - 10:30
|
Actualització: 04.03.2016 - 11:30
Aquest dimecres 2 de març s’ha presentat el llibre “Torras i Bages. Home de l’eternitat. 1846-1916”, commemoratiu del centenari de la mort d’aquest bisbe i que ha estat editat pel Bisbat de Vic. S’ha presentat en un acte solemne a la Sala Sínodes del Palau Episcopal amb la presència del bisbe Romà Casanova, la delegada del govern de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà i altres autoritats, a més de 3 autors del llibre: Fra Valentí Serra, Mn Ramon Corts i Xavier Baró i la coordinadora del llibre Marta Crispí.
A l’acte hi ha participat un centenar de persones, les quals han pogut sentir les diverses opinions i pensaments que engloben el llegat de Torras i Bages.
Romà Casanova: “El títol del llibre “home de l’eternitat” evoca al que ja Torras i Bages deia “Els sants son els homes de l’eternitat”… de manera que amb aquest títol volem remarcar, sens dubte, la seva santedat. Torras i Bages el destacaria com una persona d’una sola peça perquè era íntegre i de gran fermesa. Persona de caritat i això ho va fer palès durant tota la seva vida. A més, tot i considerar-se un intel·lectual, ell sempre es definia com una persona Sacerdot de Crist. I finalment, ell era una persona que estimava la seva terra, Catalunya i deia que la terra havia pres forma gràcies a la fe cristiana i que, per tant, estimar la cultura significava tenir fe en Crist. Torras i Bages, és sens dubte, el Patriarca espiritual de Catalunya.”
Laura Vilagrà: “La Generalitat de Catalunya està avocada al projecte Episcopus i sobretot en l’any commemoratiu de Torras i Bages perquè va ser una figura que va promoure la cultura al poble, que preserva el patrimoni del nostre país i alhora perquè impulsà la llengua catalana. El seu discurs va crear una empremta que és encara és vigent avui dia, amb la ciutat de Vic, la Catalunya Central i tot el nostre país.”
Valentí Serra: “Si encara estem aquí es perquè Torras i Bages encara és una persona dels nostres temps. D’ell en deixaria l’estampa d’una figura amb força i amb el sentiment que tant de bo portéssim a la vida el que ell va deixar escrit”.
Ramon Corts: “Torras i Bages va ser un home de gran síntesi, home d’unió i un home avocat al catalanisme. Ho podria resumir com un home de fe i pietat.”
Xavier Baró: “Va ser un home que ens ha donat moltes respostes a les preguntes que ens fem avui dia… i ho va fer amb dignitat, passió i, sobretot, amb el seu toc personal del seu sentit de l’humor.”
El llibre
Es tracta d’un llibre de divulgació rigorosa que tant pot interessar a historiadors, especialistes i religiosos com al públic en general. Una versió completament amena i curiosa d’aquest prelat.
«Fou al vespre del 7 de febrer de 1916 quan lliurava la seva ànima a l’Altíssim el venerable bisbe de Vic, Josep Torras i Bages. I l’Església de Vic, cent anys després de la seva mort, no pot deixar de fer recordança del qui és anomenat “patriarca de Catalunya”, ja que la seva petjada en la història va més enllà de la nostra diòcesi, i arreu de Catalunya és recordat i estimat», inicia així Mons. Romà Casanova la presentació del llibre que ha editat aquest 2016 el bisbat de Vic amb motiu dels cent anys de la mort de Torras i Bages.
Torras i Bages. Home de l’eternitat vol ser una modesta contribució a la recuperació i posada en valor del bisbe de Vic, en el centenari del seu traspàs, i alhora un homenatge a aquest insigne pastor que fecundà amb la seva magna obra el pensament del seu temps, deixant una profunda empremta per a les generacions futures.
E treball es proposa tan sols il·lustrar alguns dels aspectes de la seva figura que ajudin el lector contemporani a conèixer la vida, a copsar la riquesa del pensament torrasià i el compromís per proporcionar una resposta cristiana als grans reptes del seu temps.
Aquest llibre és avui una realitat gràcies a l’ajut econòmic del Departament d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, i a la col·laboració de la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona i els ajuntaments d’Igualada, Manresa, Ripoll i Vic.
Contingut
El llibre s’estructura en una presentació, un preàmbul i vuit capítols que, com diem, volen constituir el marc de referència per a la lectura del florilegi de textos aplegat a la part final de l’obra.
La presentació de Romà Casanova, bisbe de Vic, introdueix i emmarca el treball en l’any de commemoració del centenari del traspàs de Josep Torras i Bages (1916). Una de les quatre grans efemèrides que conformen el projecte Episcopus.
En el preàmbul, Valentí Miserachs ens presenta la figura de Josep Torras i Bages, de la qual destaca la modernitat del pensament i la santedat de vida, aclamada ben aviat per molts dels seus coetanis.
Després vénen els capítols que formen el nucli central del llibre. En «Context social i eclesial» Norbert Miracle dibuixa el marc històric en el qual transcorre la vida de Torras i Bages; són anys complexos, marcats per la inestabilitat política i social que afecta també la vida de l’Església.
En el capítol «Biografia. Home del seu temps», Miquel Bordas presenta la vida de Torras i Bages, un home profundament arrelat i compromès amb la societat contemporània.
Els tres capítols següents aborden aspectes relacionats amb l’acció pastoral del sacerdot i bisbe. Fra Valentí Serra analitza el ressò eclesial i social de La tradició catalana, l’obra més reconeguda de Torras i Bages, escrita en 1892, en la qual justifica la raó de ser del regionalisme català i reivindica les arrels cristianes de Catalunya.
Ramon Corts i Blaya porta documentació inèdita sobre els intents de traslladar el bisbe Torras i Bages a mitres foranes i les causes que s’esgrimien per a justificar el traspàs.
Tanca aquest bloc l’estudi de Jordi Bohigas sobre les tres visites pastorals que el bisbe realitzà durant el seu episcopat 12/13 i que el portaren, sovint sobre cavalcadura de mules, a recórrer les més de dues-centes cinquanta parròquies que formaven l’extens bisbat de Vic.
Xavier Baró passa revista a la magna producció escrita del bisbe de Vic, producció que abasta obres de caràcter piadós, pastoral, qüestions polèmiques, el regionalisme català i sobre estètica i art, sense oblidar l’extens i ric epistolari. Els dos apartats finals es dediquen a la relació del bisbe amb l’art, aspecte del tot singular que marca la vida de Torras i Bages des dels anys inicials del seu sacerdoci a Barcelona fins a la seva mort.
En «Torras i Bages i els artistes del Cercle Artístic de Sant Lluc», M. Barbara Marchi estudia el patronatge que exercí Josep Torras i Bages amb els artistes del Cercle Artístic de Sant Lluc, institució de la qual fou consiliari entre 1893 i 1899; esmenta també l’estreta amistat amb el pintor Josep M. Sert, a qui el bisbe encarregà les pintures interiors de la catedral de Vic.
Magdalena Bosch tracta el pensament estètic de Torras i Bages a partir del corpus de discursos pronunciats al Cercle Artístic de Sant Lluc, a l’Acadèmia Provincial de Belles Arts de Barcelona i en el Primer Congrés d’Art Cristià, junt amb fragments de conferències i reflexions.
La secció final aplega un florilegi de textos de Josep Torras i Bages ordenat per temes, realitzat per Miquel Bordas. Els epígrafs escollits volen reflectir les grans qüestions —espirituals, socials i polítiques— que van despuntant al llarg de les pàgines sorgides de la ploma de bisbe vigatà.
Actes i activitats commemoratives de l’Any Torras i Bages
“Trencant tòpics entre la fe i la raó” amb Francesc Torralba i David Jou i com a moderadora Dra. Carme Sanmartí. Organitzada conjuntament amb la Universitat de Vic. Dijous 17 de març de 12 a 13.30h a la Sala Magna del Campus Torre dels Frares de la UVic. Gratuïta i oberta a tots els públics.
Torras i Bages i els artistes. Exposició biogràfica i bibliogràfica itinerant del prelat (del 23 de març al 17 d’abril a Igualada i durant el mes d’abril a Manresa; posteriorment a Ripoll, Vic i Barcelona).
Torras i Bages. Home de l’eternitat. Exposició permanent sobre la vida i obra de Torras i Bages (a la girola de la catedral de Sant Pere de Vic durant tot el 2016 a partir del mes de març). Inauguració el 22 de març.
Jornada sacerdotal de tot el clergat de Catalunya a la catedral de Sant Pere de Vic, convocada per l’episcopat de Catalunya. Tindrà lloc el dilluns 11 d’abril i la presidirà el cardenal Beniamino Stella, prefecte de la Congregació per al Clergat.
Jornades dedicades al centenari de Torras i Bages que organitzarà l’ISCRVic els dies 10 i 11 de maig de 2016
Al llarg del 2016 tindran lloc altres activitats i actes que s’aniran comunicant a mesura que es tanquin les dates.