Divendres entra en funcionament la planta potabilitzadora d’aigua a Osona Nord que donarà cobertura a 25.000 habitants

  • La instal·lació no treballarà a ple rendiment fins la primavera que ve quan l'aigua en alta també arribarà als municipis de Sant Pere de Torelló i Sant Vicenç

VilaWeb

Pep Comeres

31.03.2016 - 08:23
Actualització: 31.03.2016 - 10:23

Aquest divendres es posarà en marxa la nova estació de tractament d’aigua potable d’Osona Nord-Voltreganès impulsada pel Consell Comarcal. Es tracta d’una infraestructura que aportarà cabals complementaris a sis municipis de la comarca amb aigua que prové de la resclosa de Conanglell. La instal·lació té una capacitat de 6.000 metres cúbics d’aigua al dia i beneficiarà uns 25.000 habitants d’Orís, Masies de Voltregà, Torelló i Sant Hipòlit de Voltregà. La primavera de l’any vinent, quan les obres per dur les canonades hagin acabat, l’aigua també arribarà a Sant Pere de Torelló i Sant Vicenç. El director tècnic de l’ETAP, Miquel Codina, ha explicat que en previsió de necessitats futures, la planta està preparada per poder abastir un cabal de fins a 10.000 metres cúbics.

La nova planta potabilitzadora capta l’aigua del riu Ter, a la resclosa de Conanglell, i aquesta es condueix cap a la planta on passa per una sèrie de processos físics i químics per aconseguir que sigui apta per al consum humà. A partir d’aquest divendres, l’aigua ja arribarà als dipòsits municipals de Torelló, Orís, les Masies de Voltregà i Sant Hipòlit, i no serà fins que s’executin les obres de canalització fins a Sant Pere de Torelló i Sant Vicenç que l’aigua potable arribarà als sis municipis pels quals ha estat pensada.

El president del Consell Comarcal, Joan Roca, ha explicat que l’obra estava planificada per l’Agència Catalana de l’Aigua i el mateix consell des del juny del 2005, però la manca de finançament per part de l’ACA va impedir que el projecte pogués tirar endavant. “Podríem no haver fet res si no teníem el finançament” i, en canvi, Roca ha explicat que es va buscar la manera perquè l’obra, “que era molt necessària”, veiés la llum. Així doncs, malgrat la suspensió del compromís de l’ACA, els sis ajuntaments, uns anys més tard, van acordar seguir endavant amb el projecte.

El conseller Jordi Casals ha explicat que no disposar del finançament de l’ACA els va obligar a redimensionar el projecte i replantejar la seva capacitat amb l’objectiu de reduir la inversió i aconseguir que els ajuntaments poguessin finançar-ho. Per aquesta raó també el projecte s’ha hagut d’executar per fases.

La primera fase de l’ETAP ha permès construir una instal·lació amb capacitat per a 6.000 metres cúbics/dia i on no es preveu el tractament dels fangs ni dels filtres de carbó actiu. Tot i això, Roca ha assenyalat que confien que la instal·lació es pugui ampliar a 10.000 metres cúbics/dia tal i com correspondria a les necessitats futures dels municipis. Tot i això, la previsió que la captació sigui superior en un futur, va fer que tant la captació com el dipòsit d’aigua tractada ja s’hagin construït pensant en la futura ampliació.

Per la seva banda, l’alcalde de Masies de Voltregà, Sergi Vilamala, ha assenyalat la importància que l’obra es pugui ampliar perquè ningú els assegura que “les aigües subterrànies continuïn essent potables”, en referència al problema de contaminació que ha afectat els pous d’abastiment de Torelló.

Amb l’entrada en funcionament de la nova instal·lació els municipis obtindran l’aigua potable en una proporció del 50% de la nova potabilitzadora i, la resta, de fonts d’aprovisionament pròpies com pous.

La inversió de l’ETAP i la xarxa de canonades ha estat gairebé de 8 MEUR, els quals s’han finançat a través dels ajuntaments que se’n beneficiaran (6,2) i amb l’ajuda del Consell Comarcal d’Osona a través de la Diputació de Barcelona (1,7).

Joan Roca ha destacat que Osona és una comarca “privilegiada” perquè la capacitat de les seves potabilitzadores dóna cobertura a 100.000 dels 150.000 habitants amb un total de 80 quilòmetres de canonades. Només la d’Osona Nord dóna cobertura a una quarta part i tindrà en total uns 18 quilòmetres de canonades.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem