18.03.2016 - 15:40
El Grup de Defensa del Ter (GDT) ha fet públics aquest dijous els resultats de les analítiques dels nitrats a les fonts d’Osona i el Lluçanès del 2016. L’entitat realitza aquesta acció des del 1996 i enguany els resultats són difícils de comparar amb els anys anteriors perquè un 22% de les 153 fonts analitzades no ragen a causa de la sequera. Les dades demostren una reducció del percentatge de fonts que superen els 50 mg/l de nitrats –els nivells establerts per la OMS de les fonts que no són potables-, que passa del 48% el 2015 al 43% actual. Amb tot, el GDT atribueix aquest resultat a la manca de pluges, ja que apunten que “els estudis demostren que el nitrogen resta al sòl fins que plou, moment en què és arrossegat fins als aqüífers”.
El GDT ha realitzat un seguit d’analítiques sobre la contaminació per nitrats de les aigües subterrànies de la comarca d’Osona durant aquest 2016. El procediment consisteix en la recollida de mostres d’aigües de les fonts i pous per part del més d’un centenar de socis i simpatitzants de l’entitat, per després portar-les al laboratori. En total, aquest 2016 s’han analitzat 153 fonts.
L’Organització Mundial de la Salut determina que, per sobre de 50mg/l, l’aigua està contaminada i es recomana no consumir-la a partir dels 25mg/l. A conseqüència d’una directiva comunitària de l’any 1991, la Generalitat va haver de definir les zones vulnerables amb risc de contaminació, una de les quals va ser Osona i el Lluçanès.
Els resultats de la campanya del 2016 del GDT demostren que la mitjana de concentració de nitrats és de 61,3 mg/l, 16 mg menys que l’any 2015. Tot i això, l’entitat ha alertat que els resultats són difícils de comprar, ja que un 22% de les fonts no rajava a causa de la sequera. A més, els resultats també apunten una reducció del percentatge de fonts que superen els 50 mg/l de nitrats, que passa del 49% el 2015 al 43% d’enguany.
Les fonts més contaminades continuen sent la Font de Gallisans de Santa Cecília de Voltregà amb 430, 2 mg/l de concentració de nitrats, la Font Salada de Gurb amb 305,5 mg/l de nitrat, i la Font de la Cadernera de Manlleu amb 245,3 mg/l de nitrat.
El GDT considera que la disminució dels nitrats als aqüífers de la comarca és deguda a la sequera. Segons han apuntat a través d’un comunicat, “diversos estudis realitzats al territori demostren que el nitrogen resta al sòl fins que plou, moment en què és arrossegat fins els aqüífers”. Per això, “amb la poca pluja d’aquest any és lògic que els resultats de contaminació siguin inferiors als de l’any passat, que va ser bastant plujós”. Comparant-ho amb xifres històriques com la del 2008, any de sequera amb una concentració de 58,7 mg/l, el GDT afirma que “lamentablement la contaminació continua embassada en extensió i xifres semblants des de fa més de deu anys”.
Per tot plegat, el GDT denuncia que la contaminació dels aqüífers i les aigües superficials a Osona és un tema que “no està solucionat” i consideren “urgent” l’aplicació de mesures. Creuen que és necessari que qui contamini més es faci responsable de guarir el mal.