Vic

Descobreixen un túnel sota el Temple Romà de Vic que podria datar d’època romana i devia servir per traslladar aigua

  • Al mig del corredor també s'hi ha trobat una cambra posterior que es podria haver utilitzat a mode de nevera per mantenir frescos els aliments

VilaWeb

Pep Comeres

09.02.2016 - 10:41
Actualització: 09.02.2016 - 11:41

Durant unes tasques per col·locar una senyalització a les immediacions del recinte que emmarca el Temple Romà de Vic, els operaris es van trobar amb un problema amb què no comptaven i és que no van poder clavar el pal que hagués servit per sostenir una panell informatiu. D’aquesta manera, el forat sense fons els va conduir a descobrir un túnel. Els arqueòlegs tot just hi comencen a treballar, però apunten que el corredor podria datar d’època romana, com el temple que hi ha just al damunt. Les hipòtesis insinuen que el túnel devia servir perquè es pogués transportar l’aigua del pou que hi ha al mig del temple fins a la plaça de Malla, a uns 50 metres. Al mig del corredor, i ja d’època moderna, també s’ha descobert una cambra de petites dimensions que, segons sembla, podria haver servit per mantenir frescos els aliments.

El Centre d’Investigacions Arqueològiques d’Osona està immers en una investigació per datar i buscar altres dades que expliquin més sobre un túnel que s’ha descobert recentment per casualitat. Una notícia apareguda en un diari de principis de segle posava la pista sobre un túnel ubicat prop del Temple Romà. La troballa de principis de segle sembla ser la boca d’aquest túnel “d’aproximadament 200 pams”, en un corredor negre “com la gola d’un llop”, tal i com es detallava en l’escrit. El text ja apuntava que el túnel podria tenir connexió amb l’antic Castell dels Montcada -d’època medieval-, el pati del qual era el que avui es coneix com el Temple Romà de Vic. L’autor de la descoberta animava els arqueòlegs de l’època a investigar.

Els operaris que fa unes setmanes tenien l’ordre de col·locar senyalització fora del recinte del temple poc s’imaginaven que l’esvoranc que acabaven de trobar estaria connectat amb aquella descoberta de principis de segle. Tot i que la investigació es troba en una fase molt inicial i amb la majoria d’hipòtesis encara per confirmar, els tècnics han trobat un túnel en bastant bon estat de conservació que es podria situar en època romana, segons ha explicat l’arqueòloga Anna Gómez. El circuit que connecta la plaça de Malla amb el Temple Romà acaba amb una petita cel·la, ja posterior, que es podria situar a l’època moderna.

El túnel es troba en la part més alta de la ciutat, un indret on fer arribar aigua era una qüestió complicada. Amb aquesta estructura, però, la hipòtesi principal apunta que el viaducte hauria servit per fer arribar l’aigua del pou que hi ha sota el Temple Romà fins a l’anomenada plaça. El corredor que s’ha trobat mesura uns 25 metres de recorregut, fa un metre d’amplada i dos d’alçada. Gómez ha explicat que ara caldrà dur a terme un aixecament topogràfic per determinar-ne bé l’orientació. Altres dades que ajudarien a confirmar la hipòtesi de l’aigua seria poder arribar a determinar la pendent del canal o la capacitat de captació aqüífera des del pou.

Tot i això, el pas de l’aigua podria estar justificat perquè en una de les parets del túnel han trobat argamassa. Aquest recobriment és d’un material que es forma amb la barreja de calç i grava i que evita filtracions i permet les fluctuacions de l’aigua. Tot i que sembla que l’origen del túnel per conduir aigua fins a l’altre extrem del corredor és d’origen romà, sembla que en època medieval, amb el castell i també en l’època de la presó, l’estructura estava en ple funcionament.

L’habitació de petites dimensions, totalment excavada a la roca, té uns sis metre de diàmetre i es creu que està situada molt a prop del pou del Temple Romà. A la cel·la també s’hi ha trobat dues lloses, que haurien pogut funcionar a mode de porta. També se sap que l’habitació hauria estat revestida i pintada en algun moment i que es podria haver utilitzat com a “fresquera” o celler per guardar-hi algun tipus d’aliment, ha explicat Anna Gómez. En aquest espai, a més, també s’han trobat restes d’òssos d’animals consumits.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem