Vic

David Fernàndez i Arcadi Oliveres presenten el nou llibre d’Eumo, de Santi Giraldo

VilaWeb

Pep Comeres

27.11.2015 - 10:29
Actualització: 27.11.2015 - 11:29

El dirigent de la CUP, David Fernàndez, i l’activista i professor d’Economia de la UAB, Arcadi Oliveres, van ser els padrins, dimarts passat, del llançament del nou llibre d’Eumo Editorial, Més enllà de Twitter. De l’expressió indignada a l’acció política, escrit pel professor de la Facultat d’Empresa i Comunicació, Santiago Giraldo Luque. El rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, va presidir un acte conduit pel vicedegà de la Facultat, Xavier Ginesta, en què l’autor, l’exdiputat i l’economista van reflexionar sobre l’herència del moviment del 15M, les primaveres àrabs, la PAH o la revolució de Chiapas del 1994, que l’autor considera la primera revolució social de l’era Internet.

L’obra pretén reflexionar críticament sobre la importància de les xarxes socials en la vertebració de les accions de protesta organitzades. En la conversa que van mantenir els tres protagonistes, Fernàndez va assumir que el 15M havia contribuït a “un canvi de xip”. “Es va passar de la societat de la por a una societat que reivindicava més democràcia”, va reflexionar el dirigent de la CUP. En aquest sentit, tots tres van qualificar les xarxes socials “com una eina”, no tant com l’essència dels nous moviments socials. El més crític de tots ells va ser Arcadi Oliveres, que va explicar que no era usuari d’aquestes xarxes i que la societat actual estava més controlada que mai gràcies a les dades que els seus usuaris hi publiquen.

Entrant més en l’herència del moviment dels indignats a Espanya, tant Fernàndez com Oliveres es van mostrar crítics en com s’havia gestionat l’herència del 15M, capitalitzada a través d’una nova formació política “gestionada de dalt a baix” –va constatar Fernàndez–, fent clara referència a Podemos. Si que, en aquest sentit, autor, polític i activista van fer referència a la complexitat del moment. “Tota la vida hem d’estar regant les plantes”, va reflexionar metafòricament el dirigent de la CUP.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem