24.01.2017 - 09:51
|
Actualització: 24.01.2017 - 10:51
Aquest dimarts dia 24 de gener a les 8 del vespre, l’Agrupació Astronòmica d’Osona ha organitzat a la seva seu de Vic la conferència “Josep Pratdesaba: un record en el cinquantè aniversari de la seva mort”, a càrrec de Pasqual Bernat, Historiador de la Ciència.
La figura de Josep Pratdesaba i Portabella (Vic, 1870 -1967) és un exemple paradigmàtic de l’astrònom i meteoròleg aficionat, que sense massa lligams amb el món acadèmic, és capaç de dur una activitat científica encomiable. La vocació astronòmica de Pratdesaba es va despertar molt d’hora. El 1885, quan només tenia quinze anys, es va produir una gran pluja d’estels que el degué impressionar de tal forma que ja no va deixar d’interessar-se per l’astronomia. A partir d’aquest moment s’iniciava una carrera científica dedicada sobretot a l’estudi i divulgació de la ciència astronòmica.
El 1909 va construir el seu propi observatori al terrat mateix de casa seva. Els seus contactes amb astrònoms afeccionats d’arreu el van portar a ser un dels socis fundadors de la Societat Astronòmica Barcelonesa i a formar part de la Sociedad Astronòmica de España i de la Societé Astronomique de France. Va treballar força en l’observació planetària, participant activament en campanyes d’observació com les realitzades sobre Mart el 1939, el 1950 i el 1954.
El 1913 va muntar una estació meteorològica al col·legi dels germans Maristes de Vic, que a partir de 1914 es va incorporar a la Xarxa pluviomètrica de Catalunya. Amb les observacions meteorològiques obtingudes des de París i Londres a traves d’una estació radiofònica i amb l’intercanvi de dades amb el pare Manuel Cassador (1874-1956), de l’estació de Sant Julià de Vilatorta, es va intuir el que s’ha anomenat : ”Anomalia tèrmica de la Plana de Vic” i que constitueix una singularitat climàtica d’Osona.
Una de les facetes més importants de l’activitat de Pratdesaba va ser la de divulgador científic. Va escriure prop de dos-cents articles publicats en diversos periòdics i revistes. Pratdesaba va morir el vint de gener de 1967, als 96 anys d’edat.