Comencen els treballs de rehabilitació del monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, a Calldetenes

  • Durant la intervenció es retiraran els segells amb la cara de Franco de l'altar del claustre

VilaWeb

Pep Comeres

28.11.2016 - 09:24
Actualització: 28.11.2016 - 10:24

El monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, a Calldetenes, ha iniciat la seva recuperació arquitectònica amb diverses actuacions de restauració i reconstrucció del claustre i l’església del conjunt monacal. L’objectiu de les actuacions, coordinades pel Departament de Cultura, és retornar l’aspecte original de l’equipament, actualment molt deteriorat, i posar-lo en valor en el conjunt del patrimoni cultural català. Les obres tenen un finançament de poc més de 680.000 euros provinents de l’1% cultural i tindran una durada de 12 mesos. Les actuacions se centren en la consolidació estructural del claustre renaixentista del monestir i en la rehabilitació de diverses cobertes de l’església. A més, durant la intervenció es retiraran els segells amb la cara de Franco de l’altar del claustre.
El claustre, de dos pisos i d’estil renaixentista i gòtic tardà, és un dels pocs que es conserven a Catalunya. L’antic monestir canonical, fundat per la família Riudeperes a finals del segle XI, ha patit nombroses modificacions al llarg dels segles. Després d’uns anys de decadència i abandonament, l’any 1560 els edificis del convent varen ser restaurats i el claustre va ser reconstruït completament i va substituir l’anterior, d’estil romànic.

La rehabilitació del claustre renaixentista se centra en la reconstrucció de les voltes d’aresta, esfondrades el 2013, la col·locació d’un nou paviment de fusta, i la rehabilitació de totes les cobertes del claustre. També es restauraran tots els elements petris que configuren el claustre i se sanejarà el pou del pati.

Pel que fa a l’església, es rehabilitaran les cobertes de fusta del vessant nord, es reconstruirà la coberta de l’absis i s’eliminarà la coberta de fibrociment, amb l’objectiu de recuperar la seva imatge original de terrassa, al nord-est. També s’eliminaran aquells elements afegits a les cobertes de les naus principal i secundària, per tal de restablir la volumetria original.

Aquestes actuacions s’emmarquen en el conveni de col·laboració existent entre la Generalitat de Catalunya, Cedinsa Eix Transversal, diversos ajuntaments i les associacions propietàries dels monuments. L’acord, que compta amb un finançament procedent de l’1% cultural, té per objectiu restaurar, conservar, recuperar i millorar els béns d’interès històric, artístic i arqueològic.

Els altres monuments on s’actuarà a Osona i el Moianès són el jaciment de Puig Ciutat d’Oristà, l’església de Santa Maria de l’Estany i el Museu Arqueològic de l’Esquerda de Roda de Ter.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem