El passat mes de març es va acordar la modificació de la llei de cooperatives, que iguala els drets dels treballadors de les anomenades ‘falses cooperatives’ als dels assalariats. Malgrat això, la plataforma Càrnies en Lluita denuncia que el macroescorxador Le Porc Gourmet, situat a Santa Eugènia de Berga (Osona), no està aplicant els canvis. Segons ha explicat a l’ACN la seva portaveu, Roser Iborra, les condicions de treball en aquest macroescorxador “són deplorables i gairebé d’esclavatge”. Del total de 1.000 treballadors que té l’empresa, 980 estan en règim de ‘falsa cooperativa’, una situació que, segons Iborra, és “una trampa patronal, ja que amb l’excusa que els treballadors són socis de l’empresa, no tenen cap dret: ni atur, ni vacances, ni assistència mèdica”, ha explicat. Per reclamar l’aplicació de la modificació de la llei de cooperatives, Càrnies en Lluita ha muntat una acampada reivindicativa com la que ja va fer ara fa un any.

El motiu que es vol denunciar amb aquesta nova acampada són les pràctiques presumptament irregulars de l’empresa Le Porc Gourmet amb la contractació de treballadors de les falses cooperatives, que nodreixen més d’un 90% de la seva plantilla.

Segons han explicat des de la plataforma Càrnies en Lluita, l’escorxador no està aplicant els canvis aprovats en la modificació de la llei catalana de cooperatives i els seus treballadors no tenen cap dret. Des de la plataforma, qualifiquen la situació que viuen els treballadores d’aquestes falses cooperatives, que cada vegada són més comunes en la indústria càrnia, “d’esclavatge”.

Sense comitè d’empresa

De fet, el conflicte de Le Porc Gourmet fa anys que es denuncia per part d’activistes contraris a la situació laboral precària que es viu dins el sector carni català. La inexistència d’un comitè d’empresa sempre ha dificultat les accions reivindicatives i, per això, és tan rellevant l’acció de Càrnies en Lluita que és qui, juntament amb la Coordinadora Obrera Sindical (COS), han decidit tornar a tirar endavant una acampada com la que ja es va fer l’any passat. L’acampada tindrà diverses activitats paral·leles com l’assemblea de treballadors que s’ha fet aquest migdia i que ha aplegat més d’un centenar de treballadors.

Le Porc Gourmet, un macroescorxador

Actualment, Le Porc Gourmet té una línia de producció amb capacitat per matar fins a 1.000 porcs cada hora. Els frigorífics de l’escorxador tenen una capacitat per emmagatzemar fins a 12.000 canals de porc i els corrals, per acollir fins a 8.000 animals diaris. De fet, des de la plataforma Càrnies en Lluita asseguren que l’escorxador, a hores d’ara, ja és més gran que tot el poble de Santa Eugènia de Berga, de poc més de 2.000 habitants.