La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va ser divendres a Malla per explicar “Els reptes d’una legislatura històrica”. La conferència s’emmarcava dins el cicle de xerrades Espai Pratdesaba i dins la programació d’actes de la Festa Major.

Forcadell va preferir acostar-se a les més de 140 persones que hi havia al Teatre de Malla, baixant de l’escenari i explicant, a peu dret, els principals reptes de la legislatura que ella viu com a presidenta del Parlament de Catalunya. El repte principal, segons diu, és preservar el mandat democràtic del 27 de setembre, que va confiar en “dues forces molt diferents però amb un objectiu comú”. “Tots hem de tenir clar que és una legislatura de 18 mesos, que no és normal, però que és la més transcendental des de 1980, i l’Estat espanyol intentarà que no assolim aquest repte”, diu Forcadell.

També cal preservar la pluralitat i la diversitat democràtica dins del Parlament, va dir, “tothom s’ha de poder expressar”. Un altre dels reptes és acabar amb la corrupció, és una qüestió de sistema i hem de posar totes les eines per canviar-lo.

Forcadell també va explicar que el Parlament està treballant en un codi de conducta ètica dels diputats i en fer un registre de grups d’interès, amb l’objectiu d’avançar cap a la plena transparència. També treballa, diu, per fer el dia a dia del Parlament més participatiu i “apropar-lo a la gent”.

Un altre dels reptes, “de país”, diu, és la reforma horària. “Portem uns horaris fatals, els hem de repensar per millorar la conciliació, però també per temes de salut i d’estalvi”. Tots aquests objectius se sumen als de lluitar contra la desigualtat de gènere, solucionar l’emergència social, enfortir les relacions internacionals de Catalunya i “trobar un camí per sortir-nos-en”.

Abans de començar la xerrada, l’Ajuntament de Malla li va fer una recepció institucional. L’equip de govern li va explicar la feina que duu a terme al municipi i li va lliurar el llibre La Batalla de Vic: Malla en temps de la guerra del francès (1808-1814), de la mallenca Mireia Tona i un recull de totes les edicions de la revista local La Garba del 2015. Forcadell va entregar a l’alcalde de Malla, Eudald Sentmartí, un present institucional. També hi van ser presents el president del Consell Comarcal, Joan Roca, i els membres de la Comissió Pratdesaba, organitzadora del cicle de xerrades Espai Pratdesaba.