21.03.2017 - 08:05
|
Actualització: 21.03.2017 - 09:05
El Fòrum de Debats organitza per al proper divendres, 24 de març, una conferència amb el títol de “Reflexions sobre la demografia i la identitat col·lectiva a Catalunya” que anirà a càrrec d’Anna Cabré, demògrafa, directora honorària del Centre d’Estudis Demogràfics i professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona. La conferència tindrà lloc a l’Auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, Rambla Hospital, 11, de Vic, i començarà a les 8 del vespre. Com és habitual, anirà seguida de col·loqui.
Sota el títol esmentat la conferenciant tractarà sobre la fecunditat, la mobilitat i altres elements que han determinat i determinen, tot modificant-la, la noció d’identitat col·lectiva, entesa com el conjunt de persones vinculades per nexes culturals, lingüístics, socials, geogràfics o polítics amb una determinada continuïtat en el temps. La conferència partirà d’aquests paràmetres estadístics per reflexionar sobre la identitat col·lectiva a Catalunya, històricament i en els darrers temps, com a país de pas i migracions, i especialment en un període de crisi econòmica i de grans moviments de reivindicació política.
La conferència anirà a càrrec d’Anna Cabré, professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona i directora honorària del Centre d’Estudis Demogràfics. Formada a la Universitat de París, ha estat professora a diferents Universitats d’Europa i Amèrica. Ha estat investigadora principal del projecte Cinc Segles de Matrimonis, finançat pel Consell Europeu de la Recerca. Aquest projecte de Demografia Històrica ha creat una base de dades de més de 600.000 matrimonis celebrats a la diòcesi de Barcelona entre 1451 i 1905. És presidenta del Consell Català d’Estadística i membre emèrita de l’Institut d’Estudis Catalans. Fou vicepresidenta de l’Associació Europea per als Estudis de la Població entre 2008 i 2012. Ha rebut nombrosos reconeixements com la Creu de Sant Jordi, de la Generalitat de Catalunya, la Medalla Narcís Monturiol i el Premi Jaume Carner de l’IEC. El 2014 va ser guardonada amb el Memorial Francesc Candel en l’àmbit de les Ciències Socials. La seva tesi doctoral versà sobre “La reproducció de les generacions catalanes, 1856-1960” (1989) i, entre altres, l’any 1999 publicà l’obra “El sistema català de reproducció”.