Vic

ACVic inaugura la mostra del programa ART I ESCOLA 05 on han participat 2.700 escolars d’Osona i sis comarques catalanes més

  • També estrena Abans i Ara. Del Grafisme al Disseny Gràfic a Osona, que descobreix el moment “espectacular” del disseny i les empreses del sector gràfic a la comarca

VilaWeb

Pep Comeres

03.05.2016 - 09:04
Actualització: 03.05.2016 - 11:04

ACVic Centre d’Arts Contemporànies inaugura aquest dijous ART + ESCOLA + BUIT, una mostra que presenta els projectes que uns 2.700 alumnes d’una trentena de centres escolars d’Osona i sis comarques catalanes més sobre el buit en el marc del programa ART I ESCOLA. L’exposició busca “donar visibilitat als projectes a través d’una selecció de tots els que han participat a la iniciativa”, explica Ramon Parramon, director artístic d’ACVic. El centre també es convetirà des del mateix dia en una de les seus de l’exposició Abans i Ara. Del Grafisme al Disseny Gràfic a Osona, sobre el passat del disseny gràfic i el gran moment que viu a l’actualitat a la comarca.

A l’exposició ART + ESCOLA + BUIT es podran veure 31 projectes sobre el buit que alumnes de diferents centres escolars d’Educació Infantil, Primària i Secundària, ubicats a Osona -majoritàriament- però també al Ripollès, Moianès, Bages, Solsonès, Vallès Oriental i Vallès Occidental, han desenvolupat durant el curs. “El tema del buit ha suscitat un debat interessant sobre la seva existència que ha ajudat els alumnes a qüestionar i desenvolupar la seva capacitat crítica”, explica Parramon. La mostra, que es podrà visitar fins al 30 de juliol, està estructurada per centres educatius i inclou vídeos, elements escultòrics, de dibuix, pintura i relleus amb els quals s’han realitzat els projectes així com una part “dedicada a explicar el procés de creació que s’ha seguit en cada centre”.

Durantl’exposició es proposen fer visites comentades a escoles i instituts. També se n’edita una publicació i es pot accedir a tota la informació a través del web artiescola.cat. De cara a la pròxima edició d’ART I ESCOLA, ACVic, que impulsa la iniciativa junt amb el Centre de Recursos Pedagògics d’Osona, es planteja “potenciar la formació del professorat“, tal com remarca Parramon, i organitzar diversos tallers impartits per especialistes i professors universitaris que “ajudin als docents a tenir instruments per abordar un tema, materials necessaris, etc”.

ART I ESCOLA arriba aquest any a la seva cinquena edició com a iniciativa referent i d’èxit a Catalunya en la promoció i l’ensenyament de l’art a les escoles. Compta amb la col·laboració de la delegació d’Osona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, ExAbrupto, Fundació Privada Osona Formació i Desenvolupament, H. Associació per a les Arts Contemporànies, Idensitat, Materials Educatius, Morir de Frío, Pakdart, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i diversos professionals a títol individual.

El moment “espectacular” del disseny gràfic ACVic també acollirà des de dijous i fins a l’11 de juny una de les cinc parts en què s’ha dividit l’exposició Abans i Ara. Del Grafisme al Disseny Gràfic a Osona, que dins del programa de VICCC2016 vol explicar en diferents espais expositius el gran moment que viu el disseny gràfic a l’actualitat a Osona i recuperar-ne els seus orígens. La mostra reunirà cartells, peces de disseny editorial, identitat corporativa i packaging i disseny web d’una cinquantena d’empreses del sector. Un nombre que Anton Granero, comissari de l’exposició, creu que és “espectacular per a una comarca de 150.000 habitants que és molt forta en disseny i art”. El dissenyador destaca “la gran qualitat” dels treballs que s’exhibiran. “Tenim estudis i dissenyadors que treballen per a l’estranger i que han guanyat diversos Premis Laus”, afirma, un èxit que vincula a la tasca que es du a terme des de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic i la Universitat de Vic-Universitat Centralde Catalunya.

A banda d’ACVic, l’exposició referida al moment actual del disseny es podrà veure també al Casino de Vic, a l’Espai Romeu de la Biblioteca Joan Triadú i a l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic. Però la mostra també fa una mirada cap al passat i dedica una de les seves seus, situada al Temple Romà, a explicar els orígens del disseny i l’evolució del grafisme i les arts gràfiques des de 1878 fins als anys 80. Allà s’hi podran veure des d’una vintena de cartells d’artistes com Josep Maria Sert, Lluís Labarta i Alexandre de Riquer, que pertanyen a la col·lecció de Marc Martí, fins a un conjunt de diaris de començaments del s.XX que permeten “fer una radiografia de com era la vida aquells anys, a nivell esportiu, cultural, social, etc”.

L’exposició ha estat organitzada des de l’Escola d’Art i Superior de Disseny deVic, amb la col·laboració d’ACVic, Ferran Blancafort, Marià Dinarès, Miquel Fernández, Ramon Ricart i Felip Vidal i el suport documental de l’Arxiu Comarcal d’Osona, de l’Arxiu Municipal de Vic i de l’Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic.

ACVic Centre d’Arts Contemporànies és un equipament cultural públic on es promou la creació, investigació i producció de propostes vinculades a l’artcontemporani. Impulsat per l’Ajuntament de Vic i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i gestionat per H. Associació per a les Arts Contemporànies, el centre acull i interactua amb artistes i actors culturals tant de l’entorn immediat com de fora i fomenta la relació entre l’activitat educativa i el territori i la interacció social creant situacions que possibilitin incorporar nous públics a les activitats artístiques. En la seva producció, també tracta d’incidir enelements controvertits de la realitat social obrint-se a una àmplia tipologia de creadors. Per altra banda, incentiva projectes de recerca que desenvolupen metodologies basades en hipòtesis de treball i la possibilitat de porta-los a terme en un àmbit més experimental.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem