03.05.2016 - 09:04
|
Actualització: 03.05.2016 - 11:04
ACVic Centre d’Arts Contemporànies inaugura aquest dijous ART + ESCOLA + BUIT, una mostra que presenta els projectes que uns 2.700 alumnes d’una trentena de centres escolars d’Osona i sis comarques catalanes més sobre el buit en el marc del programa ART I ESCOLA. L’exposició busca “donar visibilitat als projectes a través d’una selecció de tots els que han participat a la iniciativa”, explica Ramon Parramon, director artístic d’ACVic. El centre també es convetirà des del mateix dia en una de les seus de l’exposició Abans i Ara. Del Grafisme al Disseny Gràfic a Osona, sobre el passat del disseny gràfic i el gran moment que viu a l’actualitat a la comarca.
A l’exposició ART + ESCOLA + BUIT es podran veure 31 projectes sobre el buit que alumnes de diferents centres escolars d’Educació Infantil, Primària i Secundària, ubicats a Osona -majoritàriament- però també al Ripollès, Moianès, Bages, Solsonès, Vallès Oriental i Vallès Occidental, han desenvolupat durant el curs. “El tema del buit ha suscitat un debat interessant sobre la seva existència que ha ajudat els alumnes a qüestionar i desenvolupar la seva capacitat crítica”, explica Parramon. La mostra, que es podrà visitar fins al 30 de juliol, està estructurada per centres educatius i inclou vídeos, elements escultòrics, de dibuix, pintura i relleus amb els quals s’han realitzat els projectes així com una part “dedicada a explicar el procés de creació que s’ha seguit en cada centre”.
Durantl’exposició es proposen fer visites comentades a escoles i instituts. També se n’edita una publicació i es pot accedir a tota la informació a través del web artiescola.cat. De cara a la pròxima edició d’ART I ESCOLA, ACVic, que impulsa la iniciativa junt amb el Centre de Recursos Pedagògics d’Osona, es planteja “potenciar la formació del professorat“, tal com remarca Parramon, i organitzar diversos tallers impartits per especialistes i professors universitaris que “ajudin als docents a tenir instruments per abordar un tema, materials necessaris, etc”.
ART I ESCOLA arriba aquest any a la seva cinquena edició com a iniciativa referent i d’èxit a Catalunya en la promoció i l’ensenyament de l’art a les escoles. Compta amb la col·laboració de la delegació d’Osona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, ExAbrupto, Fundació Privada Osona Formació i Desenvolupament, H. Associació per a les Arts Contemporànies, Idensitat, Materials Educatius, Morir de Frío, Pakdart, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i diversos professionals a títol individual.
El moment “espectacular” del disseny gràfic ACVic també acollirà des de dijous i fins a l’11 de juny una de les cinc parts en què s’ha dividit l’exposició Abans i Ara. Del Grafisme al Disseny Gràfic a Osona, que dins del programa de VICCC2016 vol explicar en diferents espais expositius el gran moment que viu el disseny gràfic a l’actualitat a Osona i recuperar-ne els seus orígens. La mostra reunirà cartells, peces de disseny editorial, identitat corporativa i packaging i disseny web d’una cinquantena d’empreses del sector. Un nombre que Anton Granero, comissari de l’exposició, creu que és “espectacular per a una comarca de 150.000 habitants que és molt forta en disseny i art”. El dissenyador destaca “la gran qualitat” dels treballs que s’exhibiran. “Tenim estudis i dissenyadors que treballen per a l’estranger i que han guanyat diversos Premis Laus”, afirma, un èxit que vincula a la tasca que es du a terme des de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic i la Universitat de Vic-Universitat Centralde Catalunya.
A banda d’ACVic, l’exposició referida al moment actual del disseny es podrà veure també al Casino de Vic, a l’Espai Romeu de la Biblioteca Joan Triadú i a l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic. Però la mostra també fa una mirada cap al passat i dedica una de les seves seus, situada al Temple Romà, a explicar els orígens del disseny i l’evolució del grafisme i les arts gràfiques des de 1878 fins als anys 80. Allà s’hi podran veure des d’una vintena de cartells d’artistes com Josep Maria Sert, Lluís Labarta i Alexandre de Riquer, que pertanyen a la col·lecció de Marc Martí, fins a un conjunt de diaris de començaments del s.XX que permeten “fer una radiografia de com era la vida aquells anys, a nivell esportiu, cultural, social, etc”.
L’exposició ha estat organitzada des de l’Escola d’Art i Superior de Disseny deVic, amb la col·laboració d’ACVic, Ferran Blancafort, Marià Dinarès, Miquel Fernández, Ramon Ricart i Felip Vidal i el suport documental de l’Arxiu Comarcal d’Osona, de l’Arxiu Municipal de Vic i de l’Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic.
ACVic Centre d’Arts Contemporànies és un equipament cultural públic on es promou la creació, investigació i producció de propostes vinculades a l’artcontemporani. Impulsat per l’Ajuntament de Vic i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i gestionat per H. Associació per a les Arts Contemporànies, el centre acull i interactua amb artistes i actors culturals tant de l’entorn immediat com de fora i fomenta la relació entre l’activitat educativa i el territori i la interacció social creant situacions que possibilitin incorporar nous públics a les activitats artístiques. En la seva producció, també tracta d’incidir enelements controvertits de la realitat social obrint-se a una àmplia tipologia de creadors. Per altra banda, incentiva projectes de recerca que desenvolupen metodologies basades en hipòtesis de treball i la possibilitat de porta-los a terme en un àmbit més experimental.