01.08.2016 - 11:22
|
Actualització: 01.08.2016 - 13:22
El pròxim dimarts, dia 2 d’agost una quinzena de joves escoltes de l’Agrupament Guillem de Montrodon de Vic iniciaran un viatge de dues setmanes a Diatock amb l’objectiu de dinamitzar, formar i activar els joves d’aquesta zona del sud del Senegal per tal de poder guanyar en autonomia, coneixements i compromís amb la seva població. En concret i fins el 16 d’agost, aquests joves participaran fent activitats vinculades en la recollida de residus, el reciclatge de material en desús o la reforestació de la zona.
A la vegada, aquest projecte permet un intercanvi de visions i coneixements entre els joves vigatans i els joves senegalesos i on, des de l’Ajuntament, s’espera que creïn llaços que puguin perdurar en el temps i mantenir aquest contacte.
Els 15 joves protagonistes d’aquesta experiència seran el pròxim dimarts, dia 2 d’agost a les 3 de la tarda davant l’edifici el Sucre com a punt de partida per iniciar aquest viatge. En aquest moment es comptarà amb la presència del regidor de Cooperació de l’Ajuntament de Vic, Toni Serrat; així com els familiars de tots ells.
L’Ajuntament de Vic compromès amb la cooperació
L’Ajuntament de Vic destina el 0,7% dels impostos municipals a la cooperació al desenvolupament a través de la realització de projectes de cooperació a països en vies de desenvolupament i a la vegada promou un pla de sensibilització a la ciutat per tal de donar a conèixer situacions d’injustícia, desigualtats i vulneració dels Drets Humans.
L’any 2011 l’Ajuntament de Vic va engegar un programa de desenvolupament integral de cooperació de la població rural de Diatock, al sud de Senegal. Aquest ha consistit en construir una escola de primària, una horta i una granja de pollastres, així com s’hi ha iniciat un programa de desenvolupament econòmic per ajudar a la població natal.
La construcció d’una escola de primària ha permès millorar l’accés a l’educació dels infants en aquesta zona amb una manca de recursos econòmics importants. En aquell moment la construcció de l’escola va constar de tres sales de classe, una sala de professors, un pou i unes latrines. D’altra banda, l’any 2012 i en base a les necessitats prioritàries d’aquesta població es va crear una horta de conreu per tal de fomentar el desenvolupament econòmic de les famílies de Diatock. L’horta, gestionada per un grup de dones d’aquesta població, permet a les famílies treballar la terra d’on n’obtenen uns productes vegetals que han millorat la dieta d’aquestes famílies i a la vegada han millorat la seva economia familiar a través de la venda dels excedents. Seguint aquesta mateixa línia de treball, l’any 2014 es va iniciar la construcció d’una granja de pollastres, perquè d’aquesta manera la gent de Diatock poguessin diversificar els productes locals i augmentar els seus ingressos a través de la venda de carn de pollastre.
Totes aquestes accions s’han complementat aquest darrer any amb l’ampliació de l’escola de primària que després de tres anys d’activitats ja els havia quedat petita. La segona fase de construcció de l’escola s’ha fet amb la col·laboració del l’Aula Oberta d’Arquitectes d’Osona, els quals n’han fet el disseny tenint en compte la utilització de material local i formant a la pròpia població local perquè fossin ells qui aprenguessin les tècniques constructives aprenent, així, un ofici que els servís per millorar el seu futur professional. La segona fase de l’escola, que està gairebé finalitzada i que ha constat de tres aules més i d’una sala d’informàtica, ha tingut un impacte positiu a la comunitat i a la regió en general, ja que s’hi ha treballat molts altres temes transversals com ara la millora de la dieta escolar; l’educació emprenedora; la formació en informàtica; la introducció d’altres matèries més socials a l’educació escolar; la sensibilització sobre el medi ambient entre d’altres.
Cal destacar que al Senegal hi ha un alt índex de desocupació juvenil que porta als joves a una dinàmica d’inactivitat i per tant, una forta desmotivació juvenil pel què fa a poder tenir oportunitats a la pròpia població. Els joves no veuen futur a Diatock i després de passar uns anys desocupats acaben sempre marxant a la gran ciutat. Precisament, aquesta mancança i altres, ha estat la motivació d’un grup d’escoltes de la ciutat de Vic per a intervenir i iniciar el projecte de cooperació amb la població de Diatock, ja que creuen que amb l’experiència com a monitors i joves en el final de la seva etapa de formació, poden aportar un gran nombre d’eines per poder formar als joves en l’educació en el lleure. A més a més, de poder oferir unes activitats diferents i divertides a tots els infants de la regió.