22.02.2016 - 10:27
|
Actualització: 22.02.2016 - 11:27
El mes de juny, coincidint amb el final del curs escolar dels Instituts de Taradell i Tona, ha finalitzat la 5a edició del projecte Perfils, projecte educatiu que vol afavorir que els joves s’apropin al fet migratori des d’una vessant acadèmica i humana. Enguany hi han participat un total de 129 alumnes de 3r d’ESO dels Instituts de Tona i de Taradell, qui per grups han establert una conversa/entrevista a 26 persones de 19 països diferents: Marroc, Guinea equatorial, Nigèria, Cap verd, Uruguai, Brasil, Colòmbia, Equador, Perú, Xile, Alemanya, Holanda, Romania, Irlanda, Polònia, Palestina, Xina, Malàsia i Índia.
Ha estat un procés que ha tingut una durada de 4 mesos, de març a juny de 2015 i ha constat d’un treball tant dins com fora les aules i en diversos formats. Els alumnes s’han posat en contacte amb persones que han fet un procés migratori i que els han explicat la seva experiència com a emigrants dels seus països d’origen. Aquestes trobades entre han quedat enregistrades en audiovisual i els mateixos estudiants han editat muntatge, amb el suport d’aquesta professional, per tal de poder-los visualitzar a les aules.
Els alumnes de l’Institut de Tona, han complementat el seu treball amb una exposició plàstica la qual estarà exposada al mateix centre fins el primer trimestre del proper curs 2015-2016. S’hi pot veure un recull d’informació sobre cada un dels països d’on provenen les persones amb qui han establert una conversa (a través de l’entrevista), un mapa, un recull de les millors frases, etc.
L’escola Vedruna de Tona, enguany també hi ha participat però no en la seva totalitat. Els alumnes de 2n d’ESO varen participar en la xerrada/dinàmica entorn els estereotips, els prejudicis i els rumors.
Aquest és un projecte educatiu centrat en la interculturalitat i el coneixement de la diversitat cultural impulsat pel Pla de Convivència de la Mancomunitat La Plana, l’enregistrament s’ha portat a terme per Lourdes Crusellas, i el projecte compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya. I pel que fa als aspectes tècnics audiovisuals s’ha comptat amb el ACVic Centre d’Arts Contemporànies.
Aquí es pot visualitzar el vídeo resum de totes les entrevistes que dura pocs minuts i en què hi apareixen totes les persones que han estat entrevistades.