Vic

‘Vic, ciutat cuidadora’, un referent en l’atenció a les persones amb major vulnerabilitat

  • El projecte social de l’Ajuntament de Vic, treballat amb la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC, compta amb la involucració d’una trentena d’entitats de la ciutat en un treball pioner a Catalunya

VilaWeb
Pep Comeres
20.01.2017 - 11:11
Actualització: 20.01.2017 - 12:11

Vic, que ja va ser pionera a Catalunya el 1987 en cures pal·liatives, ho torna a ser ara amb “Vic, ciutat cuidadora”, un projecte social que vol garantir una bona qualitat d’atenció a les persones que es troben en un procés de malaltia avançada i de final de vida i promoure el suport social i la qualitat de vida a les persones que ho pateixen.

En un treball transversal de l’àrea de Benestar i Família de l’Ajuntament, es pretén fomentar la participació ciutadana, millorar el traspàs d’informació entre les organitzacions locals, promoure l’educació i la formació de voluntaris. El regidor de Benestar i Família, Àlvar Solà, ha explicat que la primera fase informativa va dirigida a tota la ciutadania i entitats ja que “pel subjecte passiu és fonamental per millorar l’afrontament de la problemàtica davant el procés de final de vida i dol a la mort, i com a subjecte actiu, és necessari per enriquir el projecte i que sigui útil per a tothom”.

El regidor ha detallat que “trenta associacions s’han esforçat per entrar en el projecte i ens estan ajudant a liderar-lo i millorar-lo”, després d’haver constatat l’èxit de la iniciativa entre el teixit associatiu que ajudarà a tirar endavant aquest projecte de llarg recorregut.

Xavier Gómez-Batiste, director de la càtedra de Cures Paliatives de la UVic-UCC, ha resumit que la primera fase està dedicada a generar debat i consens sobre el que representa el final de la vida. Així, fins a finals de juny, s’han programat una vintena d’activitats que responen a les necessitats identificades en les diferents trobades mantingudes amb les entitats participants.

La programació que fomenta viure amb sentit, dignitat i suport al final de la vida va des de sessions informatives amb conferències d’experts nacionals i internacionals; actes culturals, com cicles de cinema sobre l’atenció al final de la vida amb col·loquis; o sessions formatives, amb un total de 6 sessions dirigides a la ciutadania que es vulgui formar per saber com atendre les situacions de dol.

En una segona fase s’activarà un programa de voluntariat que s’estimularà amb estudiants de Batxillerat i de la UVic-UCC. D’aquesta manera s’obrirà la participació d’una manera més activa i se’n renovarà la implicació social. Gómez-Batiste ha exposat que en la primera fase “es calcular poder formar unes 120 persones amb la implicació de les organitzacions que són les que tutelen el voluntariat”.

La coordinadora de la Creu Roja d’Osona, Fina Molet, ha parlat en nom de totes les associacions vigatanes implicades i ha manifestat que afronten amb respecte un nou repte que posa en valor que ningú pot arribar al final de la vida sol. “En el nostre dia a dia treballem per dignificar les vides de les persones i per primera vegada ens afrontem a una nova fita que va més enllà i tanca el cercle”, ha dit.

Molet ha recalcat que “per primera vegada treballem totes les entitats de Vic juntes; ens hem entès tot i tenir ideologies diferents, hi ha hagut immediatesa i sumem”.

Un projecte de futur obert a tothom

Es calcula que a Catalunya un 1’5% de les persones pateixen malalties cròniques avançades que causen el 75% de les morts. Aquestes situacions generen, d’una banda, necessitats físiques, psicològiques, espirituals i socials, causen patiment en pacients i famílies i, de l’altra, provoquen una gran necessitat i demanda d’atenció, especialment quan es combinen malalties avançades i necessitats de caràcter social, com la solitud o la pobresa.

Davant de situacions de gran vulnerabilitat, hi ha experiències que han donat bons resultats amb un bon suport social. Tanmateix, cal promoure actituds i comportaments socials de suport, solidaritat i compassió envers persones en situacions d’extrema vulnerabilitat.

Entitats participants

Associació Disminuïts Físics d’Osona (ADFO), Associació de Familiars i Malalts d’Alzheimer d’Osona (AFMADO), Amics de la Gent Gran, Aula d’Extensió Universitària de Gent Gran d’Osona, Casal de Gent Gran de Vic, Caritas Arxiprestal de Vic, Associació de Vídues de Vic i Comarca, Casal de Gent Gran de Vic Mossèn Josep Guiteras, Col·legi Escorial, INS Jaume Callís de Vic, INS Vic, Associació Sant Tomàs, Creu Roja, Ashes, Banc del Temps, Associació El Tupí, Fundació Mil·lenari, Fundació Antiga Caixa Manlleu, Osona Contra El Càncer, Fundació Projecte i Vida, Entitats Religioses i Associacions de veïns d’Horta Vermella, del Barri Vic Nord, del Barri del Remei, de la Guixa, de l’Estadi-Plaça Moragas.

Cal remarcar que qualsevol persona que vulgui ser voluntària pot acudir a qualsevol de les entitats implicades o a l’àrea de Benestar i Família de l’Ajuntament de Vic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any