Més de 600 alumnes de Secundària d’Osona interpreten a l’Atlàntida una cantata amb temes del musical ‘Mikado’

  • L'espectacle s'inspira en la versió de l'opereta còmica que va interpretar Dagoll Dagom l'any 2005

VilaWeb
Pep Comeres
22.03.2017 - 08:39
Actualització: 22.03.2017 - 09:39

Una dotzena de centres de Secundària d’Osona han participat durant tot el curs en el projecte educatiu ‘El Mikado’ que culmina amb la producció pròpia de dos espectacles independents. El que es pot veure aquests dies al matí al Teatre l’Atlàntida de Vic és una cantata participada per més de 600 alumnes i tres solistes seleccionats prèviament on els seus companys són els espectadors. El director artístic, Toni Font, ha destacat el component participatiu i pedagògic de l’espectacle “perquè descobreix als adolescents un ventall de disciplines com el cant, el ball o el teatre amb què segurament no estan familiaritzats”. Font ha explicat que l’obra està inspirada en l’espectacle que va protagonitzar Dagoll Dagom l’any 2005, i ha afegit que tot i que va ser escrita fa 130 anys “és de rabiosa actualitat” perquè tracta temes com la corrupció, els interessos o l’amor. El segon espectacle del projecte educatiu és el musical que s’estrenarà el dissabte 13 de maig.

Alguna corredissa i força nervis han patit els alumnes de Secundària de diferents centres d’Osona abans de pujar a l’escenari del Teatre l’Atlàntida de Vic. Entre aquest dilluns i dimecres passaran pel Teatre més de 600 alumnes per interpretar diversos temes del musical ‘El Mikado’. Una de les participants del Sagrat Cor de Centelles, Berta Roca, ha explicat que han après les cançons a les hores de música durant el curs i s’han dedicat sobretot a aprendre a escalfar bé la veu tenint en compte els aguts i els greus. Una altra de les alumnes, Alba Recio, de l’Institut de Vic, ha valorat molt positivament la iniciativa i, a més, ha destacat que serà un bon entrenament per a aquells que en un futur es vulguin dedicar al món del teatre musical.

Per la seva banda, les professores de música també s’han mostrat molt satisfetes amb el resultat i el procés. La Rosana Martínez, del Sagrat Cor de Centelles, ha explicat que és important que els alumnes valorin la importància d’escalfar bé la veu, entendre la lletra i el seu significat o saber com és un teatre per dins. Martínez també ha destacat que l’espectacle ha estat una oportunitat de descoberta per a molts alumnes que potser no havien pujat mai dalt un escenari.

Una altra de les professores, Anna Solà de l’Institut de Vic, ha assenyalat que l’estudi de les cançons no ha estat una tasca fàcil, “perquè n’hi havia algunes de força complicades”. Tot i això, “els alumnes hi han anat entrant i se les han anat fent seves”.

Per la seva banda, un dels directors musicals de la cantata, Sebastià Bardolet, ha explicat que la idea era tirar endavant un musical “molt participatiu”. Per Bardolet, el projecte ha servit també per potenciar el treball en xarxa dels professors de música a nivell comarcal i encoratjar-los per seguir en aquest camí. El director ha explicat que s’ha agafat la versió de Dagoll Dagom que va adaptar Bru de Sala.

El director artístic, Toni Font, ha explicat que a Anglaterra “‘El Mikado’ es podria equiparar als nostres Pastorets, perquè és una obra que tothom coneix o ha interpretat alguna vegada”. Segons Font, la història planteja una comèdia que passa en un país molt llunyà, “però que pels temes que tracta com la corrupció, l’amor o el poder s’apropa molt a l’actualitat dels alumnes”.

Toni Font ha destacat la part pedagògica del projecte “perquè s’ha escollit un títol d’una obra molt bona, però que probablement els joves no coneixen”. Això, ha afegit, “els obre un ventall a nous autors i noves perspectives”. D’altra banda, el director ha assenyalat que el teatre musical aglutina moltes disciplines artístiques que potser els alumnes estudien per separat, “i va molt bé per obrir la mentalitat dels alumnes i fer-los veure que es poden crear noves propostes des de diferents disciplines”. En aquest sentit, per Font, aquesta manera d’entendre els espectacles pot resultar en un futur en noves creacions “que donaran vida al teixit cultural”.

D’entre els 600 alumnes que participen de la cantata, les mateixes escoles en seleccionaran una cinquantena per conformar el cor del musical ‘El Mikado’. Els joves del cor compartiran escenari amb una quinzena d’actors protagonistes que ja porten mesos assajant per poder estrenar l’obra el proper 13 de maig.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any