Vic

L’Ajuntament de Vic impulsa una línia d’ajuts per a empreses que contractin persones en atur majors de 45 anys

  • El consistori hi destinarà un pressupost total de 45.000 euros

VilaWeb
Pep Comeres
21.03.2017 - 07:52
Actualització: 21.03.2017 - 08:52

L’Ajuntament de Vic, a través de l’oficina de Creacció, ha impulsat una línia d’ajuts per a empreses que contractin persones en atur de llarga durada majors de 45 anys. Tot i que en termes generals l’atur a la comarca ha disminuït el darrer any en un 14%, de les 2.800 persones aturades que hi ha en l’actualitat el 49% tenen més de 45 anys. El regidor de Promoció Econòmica, Josep Arimany, ha explicat que el consistori ha destinat un pressupost total de 45.000 euros per a empreses que contractin persones en atur de llarga durada majors de 45 anys. Des de fa dos anys ja existeix una iniciativa similar per afavorir l’ocupació entre els joves de fins a 30 anys, i enguany s’amplia també als majors de 45. D’un contracte de com a mínim nou mesos, els ajuts subvencionen el cost de contractació laboral dels sis primers.

El regidor de Promoció Econòmica, Josep Arimany, ha explicat que l’any passat el projecte per beneficiar empreses que contractessin joves de fins a 30 anys va actuar directament sobre una vintena d’empreses. El regidor que vetllarà pel projecte a partir d’ara, Arnau Martí (Vic per a Tots), ha explicat que espera que enguany, amb l’ampliació de la línia de subvencions a majors de 45 anys i la corresponent ampliació del pressupost, es pugui generar contractació entre aquest col·lectiu. “És una bossa d’aturats que ens preocupa i que cal atacar no només amb les subvencions a les empreses sinó també amb la promoció de formació per capacitar-los i facilitar-los l’accés als nous llocs de feina”. Segons Martí, la formació és bàsica perquè els aturats majors de 45 anys puguin accedir a un lloc de treball “de més durada i més salari”. Els dos regidors han coincidit en assenyalar que esperen poder ampliar la dotació econòmica de cara a l’exercici de l’any vinent.

A la presentació de les dades, Gerard Hernández, propietari de Lasevaweb Global Web Services, nascuda al viver d’empreses de Creacció, a destacat la idoneïtat de les línies d’ajut. “Quan es comença a construir una empresa, un ajut d’aquestes característiques és molt important per tirar endavant”, ha remarcat. En el seu cas, des que va començar amb el seu negoci de solucions tecnològiques per a empreses ha aconseguit incorporar set treballadors.

El regidor Josep Arimany s’ha mostrat satisfet de l’evolució de la taxa d’atur a Vic, que ha registrat un descens del 14% en relació a la de l’any passat, segons les dades elaborades per l’agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement Creacció. En total s’han registrat 1.523 contractes nous durant el 2016, dels quals un 84,25% han estat temporals i només un 15,75% han estat indefinits. Per sectors, els registres de contractació més importants es donen al sector serveis, metal·lúrgic i agroalimentari. La taxa d’atur comarcal està a l’11,45%, mentre que la de Vic se situa al 12,35% i es quantifica en 2818 persones.

Arimany ha assenyalat que els indicadors comencen a mostrar l’aparició de “brots verds”, que van en concordança amb la línia de les dades de creixement comarcal, que indiquen que Osona és una de les comarques que més creix de Catalunya.

Segons les dades de Creacció, el 29,56% d’aturats fa menys de tres mesos que estan a l’atur (833). D’altra banda, el 27% dels aturats són de llarga durada (761), és a dir, persones que fa més de dos anys que es troben en situació d’atur.

Per nivells de formació, el gruix d’aturats disposa d’estudis d’educació general (1605 persones). Arimany ha també ha posat de relleu un gruix de persones aturades amb estudis universitaris que engloba un total de 172 vigatans. El regidor ha explicat que entre els aturats de llarga durada majors de 45 anys, s’ha vist com un dels punts dèbils és la formació, ja que molts no disposen dels coneixements necessaris per desenvolupar tasques on hi ha ofertes de feina. Per aquest motiu, un dels encàrrecs a Creacció és trobar aquests nínxols on les persones aturades tenen més mancances i formar-los perquè puguin accedir al mercat de treball.

Segons Creacció, les activitats amb més població aturada són les administratives i serveis auxiliars (552), indústries manufactureres (456), activitats domèstiques (409), comerç a l’engròs i al detall (330), hostaleria (223) i construcció (195).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any