Jorge Wagensberg destaca la importància dels sensors per a l’observació científica en la inauguració de la tretzena E-Week

  • L'acte inaugural, amb la ponència de Wagensberg com a eix central, el va presidir, aquest dilluns a la tarda, el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña

VilaWeb
Pep Comeres
26.04.2017 - 09:17
Actualització: 26.04.2017 - 11:17

La tretzena edició de l’E-Week, la setmana digital de la UVic, va arrencar oficialment aquest dilluns a la tarda, amb una conferència del doctor en Física i professor de Teoria dels Processos Irreversibles a la Universitat de Barcelona, Jorge Wagensberg (Barcelona, 1948) a la sala Segimon Serrallonga. A la seva ponència, Wagensberg va reflexionar sobre la necessitat de comprendre els cinc sentits que es reconeixen en l’ésser humà i totes aquelles informacions que se’n deriven i que després intervenen a l’hora de crear coneixement, a través de tres conceptes clau: la observació, la comprensió i la intuïció. “Els sensors ens permeten observar, i observar no és descriure, sinó comparar dues realitats que s’assemblen molt i mirar què tenen de diferent entre elles”, exposava Wagensberg.

L’observació, segons el ponent, és prèvia i va estretament lligada a la comprensió, i la comprensió s’aconsegueix observant dues realitats que no s’assemblen, per veure què tenen en comú. “Si es vol fer ciència i art s’ha de saber observar i comprendre”, va dir. Juntament amb aquests dos processos es presenta un tercer concepte clau: la intuïció. Wagensberg ho descrivia dient que “la intuïció es dona quan els sensors dels sentits ens permeten relacionar quelcom que hem observat i comprès amb quelcom que encara no hem observat o comprès”.

A més d’investigador, Wagensberg és un dinàmic animador del debat d’idees, fet que li ha valgut, entre altres, el Premi Nacional de Pensament i Cultura Científics a Catalunya. És director de la col·lecció Metatemas de l’editorial Tusquets i director científic de la Fundació “la Caixa”, després d’haver dirigit durant quinze anys el CosmoCaixa, referent dels museus de la ciència de tot el món. És autor de dinou llibres i de múltiples treballs d’investigació sobre termodinàmica, matemàtiques, biofísica, microbiologia, paleontologia, entomologia, museologia científica i filosofia de la ciència. L’any 2005, Wagensberg va rebre el Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica per la concepció del CosmoCaixa i el 2007 la Creu de Sant Jordi. És el responsable del projecte museístic del Museu de la Ciència de Lleida i director del projecte museogràfic del futur Ermitage de Barcelona.

Els sensors, com a sentits en la tecnologia
La inauguració de la E-Week la va presidir el rector de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, Jordi Montaña, qui va remarcar la importància dels sensors com a sentits en la tecnologia davant del que actualment és el repte científic més incert: el funcionament del cervell dels nous nadius digitals. “Els sensors i els sentits són les portes i finestres que ens fan copsar els aspectes de la realitat que ens permeten d’acomodar-nos-hi o de sobreviure-hi”, va dir Montaña.

A l’acte inaugural també van intervenir el degà de la Facultat d’Empresa i Comunicació, Xavier Ferràs, que va presentar Jorge Wagensberg, i la directora de l’E-Week, Montse Casas, que va parlar d’aquesta edició, amb una setmana d’activitats programades a l’entorn de la tecnologia i la digitalització.

L’E-Week continua fins divendres
Aquest mateix dilluns l’E-Week va posar en marxa el projecte “Parelles Digitals”, de parelles intergeneracionals entre joves i persones grans de Vic. El projecte planteja que en tres sessions, als espais de La Farinera, el Casal Mossèn Guiteras i la Sala Mercè Torrents de la UVic, els joves acompanyin les seves parelles en l’adquisició de noves competències digitals en l’ús del mòbil o de la tauleta, de forma personalitzada i adaptada a les inquietuds i necessitats de cada persona gran. El dijous 27 d’abril (18h, Aula Magna) tindrà lloc un acte de cloenda amb el lliurament dels certificats de participació.

També dijous se celebrarà una Jornada d’Emprenedoria Tecnològica amb quatre conferències diferents, a la Sala d’actes del Palau de Mar, al Museu d’Història de Catalunya, a Barcelona. I el mateix dia (17h, Sala Segimon Serrallonga, UVic-UCC) es presentarà el projecte “Despertant instruments adormits. Tecnologies 3D de fabricació additiva. Una oportunitat per desenvolupar”, amb Joan Sibina, arquitecte i museòleg de Sibina&Partners i el musicòleg Toni Madueño, amb l’audició “Instrument de la bíblia de pedra de Ripoll”, en un acte presentat per la directora de l’E-Week, Montse Casas.

La setmana digital continua amb actes programats cada dia fins divendres, quan clourà amb una conferència sobre les últimes novetats en telefonia a càrrec de Telefónica. El 3 de maig i encara lligada a la setmana digital, la UVic-UCC acollirà una jornada sobre TIC i discapacitats en el marc de celebració dels 50 anys de l’Associació Sant Tomàs de Vic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any